Autor: Bayer OÜ • 19. märts 2024

Õigel ajal T1 pritsimine kaitseb taimi haiguste eest ja suurendab saaki

Bayeri fungitsiidi katsepõllud Lätis
T1 pritsimine on oluline teravilja üldise tervise ja elujõu tagamiseks ning saagipotentsiaali maksimeerimiseks. Bayeri teravilja segmendi tootejuht baltikumis Mihails Vilcans sõnab, et väga oluline põllukultuure töödelda fungitsiidiga kõrsumise varajases staadiumis, sest T1 pritsimise põhieesmärk on kaitsta teraviljasaaki kriitilises kasvufaasis, mil see on seenhaigustele kõige vastuvõtlikum.

„T1 pritsimine on mõeldud teravilja kaitsmiseks seenhaiguste eest, see tagab taimede tervise ja suurendab saagipotentsiaali. Tegemist on kriitilise tähtsusega tegevusega, mida tuleb hoolikalt planeerida ja ellu viia, et saavutada taimekaitses ja tootmises parimad tulemused,” selgitab Vilcans.

T1 fungitsiidi kasutamine on tõhusaim kõrsumise alguses, mil kultuur kasvab aktiivselt ja on seenhaigustele kõige vastuvõtlikum. Fungitsiidide kasutamise ajastust ja tõhusust mõjutavad oluliselt ka kliimatingimused: kuna niisked tingimused soodustavad seenhaiguste teket ja levikut, on ülioluline kasutada fungitsiide ennetavalt enne haigusnähtude ilmnemist. Fungitsiidide kasutamise optimaalsus määratakse põllukultuuri arengut ja ilmaprognoose jälgides. Näiteks kuivad ja kuumad tingimused võivad Vilcansi sõnul küll vähendada seenhaiguste riski, kuid samas mõjutada ka fungitsiidide tõhusust negatiivses mõttes, sest sellistes tingimustes võib fungitsiidi efektiivsus väheneda kiirema aurustumise või taime poolt omastamise vähenemise tõttu.

Vilcans lisab, et taimekaitses on suundumus kasutada väiksemaid fungitsiidinorme, et vähendada kulusid ja minimeerida seenpatogeenide resistentsuse kujunemise riski. „Fungitsiidide formulatsiooni ja pritsimistehnoloogiate edusammud on võimaldanud fungitsiide sihipärasemalt ja tõhusamalt kasutada, mille tulemuseks on madalamad kasutusnormid, säilitades samal ajal tõhusa haigustõrje,” selgitab ta. „Samuti on arenenud aasta-aastalt fungitsiidide kättesaadavus ja valik, kasutusele võetakse uusi toimeaineid ja formulatsioone, mis pakuvad veel paremat haigustõrjet ja resistentsuse juhtimist.”

Lisaks fungitsiidide arendamisele tegeletakse järjepidevalt sordiaretusega ning sealsed edusammud on viinud parema haiguskindlusega sortide väljatöötamiseni, mis vähendab vajadust fungitsiidide järele. Taimede tervisel ja elujõul on fungitsiidi efektiivsuses ülioluline roll ning põllukultuuride geneetika paranemine mõjutab ka T1 pritsimise üldist edukust. T1 pritsimise tõhusust ja täpsust parandab omakorda ka pritsimisseadmete ja täppispõllumajanduse tehnoloogiline areng. Vilcans nendib, et kõigi nende arengute eesmärk on optimeerida haiguste tõrjet, vähendada sisendkulusid, suurendada jätkusuutlikkust ning parandada põllukultuuride tervist ja saagikuse potentsiaali, et vastata põllumajanduses arenevatele väljakutsetele ja võimalustele.

„Põllumehed peavad seirama regulaarselt kultuure seenhaiguste suhtes, sest haiguste varajane avastamine võib aidata kindlaks teha fungitsiidi vajaduse ja optimaalse kasutamise aja,” annab Vilcans nõu. „Tähtis on planeerimine: töötada välja fungitsiidide kasutusplaan, mis sisaldab sobivate fungitsiidide valikut, kasutamise ajastust, kasutusnorme ja kasutusviise. T1 fungitsiidi puhul tuleb võtta arvesse haiguspuhanguid, ilmastikutingimusi, põllukultuuride kasvufaase ja sordi tundlikkus. Samuti tasub kaaluda resistentsuse ennetamist: vahetada aeg-ajalt fungitsiidide klasse ja toimeaineid, et vähendada seenpatogeenide resistentsuse kujunemise ohtu.”

Optimeerida tasub T1 pritsimise ajastust, kasutades fungitsiide pritsimiseks soovitatavas kasvufaasis, tavaliselt kõrsumise alguses (BBCH 30-32). Pritsimisseadmed peavad olema kalibreeritud, valitudõiged pihustid ja kasutusnormid reguleeritud. „Fungitsiidiprogrammi edukuse hindamiseks ja tulevaste taimekaitseplaanide jaoks teadlike otsuste tegemiseks tasub pidada arvestust fungitsiididega töötlemise, põllukultuuride arengu ja ilmastikutingimuste kohta,” soovitab Vilcans.

Kindlasti aitab põllumehel parandada fungitsiidide kasutamise tavasid ja saavutada edukaid tootmistulemusi teiste agronoomidega konsulteerimine, põllupäevadel või koolitustel osalemine ning uusimate uuringute ja tehnoloogiatega kursis olemine. Konsulteerige agronoomide või nõustajatega, et töötada välja resistentsuse ohjamise ning ennetamise strateegia, mis hõlmab integreeritud taimekaitse tavade kasutamist!

www.cropscience.bayer.ee

Mida tuleb T1 fungitsiidi kasutamisel arvestada?

1. Ajastus

Fungitsiidi kasutamine saagi õiges kasvufaasis on maksimaalse efektiivsuse saavutamiseks ülioluline.

2. Ilmastikutingimused

Temperatuur, niiskus ja sademed võivad mõjutada fungitsiidide kasutamise tõhusust. Niisked ja soojad tingimused suurendavad seenhaiguste riski, kuivad ja kuumad aga võivad fungitsiidi efektiivsust vähendada.

3. Haigused põllul

Haiguste surve põllul mõjutab ka fungitsiidi kasutamise tõhusust. Fungitsiidi vajaduse kindlakstegemiseks on oluline jälgida põllukultuuride olukorda.

4. Fungitsiidi valik ja kasutusnorm

Tähtis on valida fungitsiid, mis on tõhus põllul esinevate spetsiifiliste seenpatogeenide vastu, ja kasutada seda soovitatud koguses.

5. Põllukultuuride tervis ja toitumine

Taimede üldine tervis ja toitumine mõjutavad fungitsiidide tõhusust.

6. Kasutusmeetod

Fungitsiidiga töötlemise tõhusust võivad mõjutada ka pritsimismeetodid, nagu taimekaitseseadmete ja pihustite valik. Fungitsiidi kasutamise efektiivsuse maksimeerimiseks tuleb seadmed kalibreerida.

Kasutage taimekaitsevahendeid ohutult. Enne kasutamist lugege alati läbi märgistus ja tootekirjeldus.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960