Autor: Põllumajandus.ee • 20. september 2024

Võta maisitärklisest viimast

Maisi soodsa kasvuperioodi korral võib tekkida probleem, kus tärklisesisaldus silos on optimaalseks söötmiseks liiga kõrge. Seedimata tärklis vatsas ja peensooles langetab söödaväärindust, tekitades loomakasvatajale rahalist kahju.
Maisikoristus.
Foto: Baltic Agro

Looduslik ensüüm RONOZYME® RumiStar™ on saadaval Baltic Agro kõige uuemas mineraalsöötade sarjas Profimix, farmipakina ning Levucelli pärmiga koos söödalisandis Lacto Top Star.

Maisisilo ja tärklis - tasakaalu leidmise kunst

Maisisilo ja teramaisi osakaal piimaveiste ratsioonis kasvab igal aastal. Teramais sisaldab palju vatsast mööduvat tärklist, mida lehmad omastavad läbi peensoole ja kasutavad hõlpsasti glükoosi sünteesiks. Maisisilo on kõrge hektarisaagikusega, hästi seeditav ja energiarikas koresööt, mida loomad söövad meelsasti.

Käesoleva aasta maisi kasvuperiood on pakkunud üle keskmise sademeid, eriti õitsemise ajal - juuli lõpus ja augusti alguses. See on loonud eeldused kõrge tärklisesisaldusega maisisilode koristamiseks.

Uuringud on näidanud, et optimaalse sademete hulgaga aastatel on tärklisesisaldus 10-25% kõrgem kui põua-aastatel.

Maisi jaoks soodsa kasvuperioodiga aastal võib tekkida probleem, kus tärklisesisaldus on optimaalseks söötmiseks liiga kõrge, seda eriti suure maisi osakaaluga ratsioonides.

Tärklisesisaldus on kõrgem optimaalsete sademete korral.
Foto: Baltic Agro

Vatsa võime lõhustada maisitärklist määrab, kui palju energiat lehm oma söödast kätte saab. Eriti kriitiline on uuslüpsiperiood, kui lehma organism on negatiivses energiabilansis ja vatsabakterid söödavahetusest ning üldisest stressist nõrgestatud. Maisitärklise aeglane lõhustuvus vatsas aga tähendab seda, et kiiresti omastatavate süsivesikute hulk vatsas on piiratud. Nii võib tekkida olukord, kus kiudu lagundavatele bakteritele ei piisa vatsas olemasolevatest süsivesikutest ja kogu seedeprotsess aeglustub. Madal maisitärklise lõhustamise võime võib kõrge piimatoodanguga lehmade puhul viia veel sügavama energiadefitsiidini, piimatoodangu vähenemiseni ja suure tärklise kaoni sõnniku kaudu.

Tärklis, mis vatsas ja peensooles jääb seedimata, langetab söödaväärindust ja tekitab loomakasvatajale rahalist kahju.

Läti loomakasvatajate kogemused: RumiStar'i edulugu

Lätis, kus piimaveiste söötmisstrateegiad ja maisi kasvatamise tingimused on Eestile sarnased, on loomakasvatajad aastaid saavutanud RumiStar’i kasutamisega suurepäraseid tulemusi. Kõrgema maisitärklise osakaaluga (18% kogutärklisest) ratsioonidega farmid on saavutanud piimatoodangu tõusu 1,5-2 liitri võrra, paranenud tervisenäitajad (viljakus, kuumastressile vastupidavus, kehakonditsioon) ning kõrgema piima rasva- ja valgusisalduse. Kõige suuremad muutused täheldati laktatsiooni alguse grupis kuni 14. nädalani.

RONOZYME® RumiStar™ ensüüm on saadaval Baltic Agro kõige uuemas mineraalsöötade sarjas Profimix ning Levucelli pärmiga koos söödalisandis Lacto Top Star.

RONOZYME® RumiStar™ - võtmetegur tõhusamaks seedimiseks

Vatsabakterite töö lihtsustamiseks ja tärklise tõhusamaks seedeks on vaja alfa-amülaasi ensüümi. RONOZYME® RumiStar™ aitab lõhustada maisitärklist vatsas, muutes selle vatsamikroobidele kergemini omastatavaks.

Tänu aktiivsemale vatsa mikrofloorale paraneb nii tärklise kui ka kiudaine seede ilma pH langemiseta (Joonis 1), mille tulemuseks on suurenenud piimatoodang ja väiksem atsidoosi risk.

Joonis 1. RumiStar™ suurendab tärklise lagundamist vatsas ilma, et vatsa pH langeks.
Foto: dsm-firmenich

Katsete tulemused näitavad, et tänu RumiStar'ile:

1. Paraneb söödakasutus 3-7% võrra;

2. Tõuseb piimatoodang kuni 2 kg päevas;

3. On piimakarbamiidi tase madalam.

RumiStar™ mõju.
Foto: dsm-firmenich

Tõhusam kuivaine, orgaanilise aine ja NDF kiu seede (Tabel 1) tähendab suuremat kättesaadavat energiahulka söödast, mis kulub lehmal piima tootmiseks. Eriti oluline on energia puuduse leevendamine laktatsiooni esimese 150 päeva jooksul. See aitab lehmal kiiremini taastuda poegimisest ja säilitada kõrge piimatoodangu ka laktatsiooni teises pooles.

Tabel 1. Sööda efektiivsem kasutus tagab kõrgema energia saadavuse piima tootmiseks.
Foto: dsm-firmenich

Kõrgem piimatoodang ja tõhusam söödaväärindus toovad tagasi iga investeeritud euro. Võta ühendust Baltic Agro loomakasvatusmeeskonnaga, et saada nõu seedimisprotsessi tõhusamaks muutmiseks.

Personaalse nõu saamiseks võta ühendust loomakasvatustiimiga >>>

Artikli on kirjutanud Baltic Agro loomakasvatuse tootejuhid Katerina Reiska ja Kusti Aavik.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960