Eesti Parima Toiduaine konkursi esimesel hindamispäeval kogus komisjonilt kõrgeimad punktid Atria Eesti toodetud Maks & Moorits keefiri-kamašašlõkk, mis pälvis ka Eesti Parim Lihatoode 2014 hõbemärgi.
Lisaks omistas hindamiskomisjon parima magustoidu tunnustuse Balbiino AS-i jäätisele Jäämurdja ning parimaks kalatooteks tunnistati Eesti Traalpüügi Ühistu Vürtsikilufilee küüslauguga Premium.
Toiduliidu juhataja Sirje Potisepa sõnul pakkus tänavune tihedaima konkurentsiga lihatoodete kategooria rohkelt maitseüllatusi. „Lihatootjad on teinud igapäevase menüü väljatöötamise kodukokkadele palju lihtsamaks – kes ei vaimustu kokaraamatutes tuhnimisest, pikkadest poe-reididest ja köögis veedetud tundidest, see võib lihtsalt võtta poeletilt mõne põnevas eksootilises marinaadis, juurviljade, seente, juustu või mistahes muu lisandiga liharoa ja mure on murtud. Selliseid toredaid ja ülimaitsvaid tooteid oli tänavusel konkursil üllatavalt palju,“ ütles Sirje Potisepp.
Hindamiskomisjoni esimehe, Tartu Ülikooli arstiteaduskonna meditsiinilise biokeemia professori, meditsiinidoktor Mihkel Zilmeri sõnul on konkursi tase tõusnud sedavõrd kõrgeks, et tippude väljaselgitamine on muutumas üha raskemaks ülesandeks.
„Varasematel aastatel oli paljude uudistoodete puhul suhteliseks probleemiks kunstlikud lisaained või tagasihoidlik lihasisaldus. Nüüd on aga kõik tootjad, nii suured kui väikesed, viinud toodete kvaliteedi peaaegu tippu. On näha, et Toiduliidu järjekindel tootearendajate koolitamine on aidanud tootjatel saavutada taseme, kus objektiivse hindamise põhjal vääriks enamik esitatud toodetest parima toiduaine tiitlit,“ tõdes Mihkel Zilmer.
Komisjoni esimehe hinnangul on oluline, et inimesed teadvustaksid Eesti Parima Toiduaine võidumärgi tähendust ja sellega kaasnevat kvaliteedigarantiid. „Anname sel aastal välja tiitleid tänavustele uudistoodetele, kuid 20 aasta jooksul on selle tunnustuse pälvinud väga paljud tänaseni turul olevad tooted. Kutsun kõiki üles neid tooteid poest ostma ja ekspertide valikuid usaldama,“ ütles Zilmer.
Täna, 19. märtsil toimuval hindamisel valitakse tänavused parimad piimatooted, valmistoidud, köögiviljatooted, pagaritooted, kondiitritooted ja kastmed. Võidutoodetest teatatakse jooksvalt konkursi Facebookis:
www.facebook.com/EestiParimToiduaineTäpsem info konkursi kohta:
www.toiduliit.ee/parim.
Seotud lood
Toidukonkursi „Eesti Parim Toiduaine“ parimaks piimatooteks valiti ülekaalukalt Farmi Kreeka jogurtite sari. Parima pagaritoote tunnustus omistati Fazeri Fresh Puuviljaleivakesele ning parimaks kondiitritooteks valiti Kalevi Finest martsipanikompvekid. Köögiviljatoodete kategoorias võidutses Põltsamaa Kodune marineeritud kurk küüslaugu ja mustsõstralehtedega ning parimaks kastmeks valiti Põltsamaa Felixi küüslaugukaste. Valmistoitude kategoorias teenis kõrgeimad punktid aga Põltsamaa Kodune praekapsas Põltsamaa Kuldsega.
Kui sa veel ei tea, millest koosneb sinu ettevõtte jalajälg, siis nüüd on paras aeg selgust saada. Praktiline ja personaalne koolitus aitab sul seda teha.