Autor: Bayer OÜ • 2. september 2024

Sügistööd talirapsipõllul

Põllumehed täheldavad igal aastal oma rapsipõldude koristuse ajal päris palju pruuni värvitooni ja kahjustatud rapsivarsi, taimedel saavad seemned enneaegselt valmis ja need on väikesed. Enamasti on tegu fomoosi-, valgemädaniku- või vertitsilloosikahjustustega. Rapsihaiguste kontrolli all hoidmises mängib kahtlemata väga olulist rolli külvikord.
Sügistööd talirapsipõllul
Foto: Bayer OÜ

Bayeri Baltikumi agronoomid on saanud põllumeestelt tagasisidet suure saagierinevuse kohta eri külvikordade puhul. Põllupidajad said väiksema talirapsisaagi, kui raps külvati taas 2–3 aasta möödudes. Saagi tulemusi mõjutab muidugi ka sordi küpsemisaeg, kuid vertitsilloos domineeris haigusena 2–3 aasta külvikorraväljadel. Halva külvikorra puhul jäi põllumees ilma 1 t/ha saagilisast (keskmine saak on 3 t/ha), samas kui 4–6-aastane vahe külviaegade vahel andis saaki 4 t/ha. Põllumehed saavad rapsi fomoosi või valgemädaniku vastu efektiivselt võidelda turul saadaolevate tõhusate fungitsiididega, aga vertitsilloosi leviku tõkestamiseks talirapsi külvis tuleb ilmtingimata järgida külvikorda.

Baltimaades külvatakse talirapsi sorte, millel on fomoositaluvusega geenid (RLM7 ja RLMS). Need geenid vähendavad küll märkimisväärselt fomoosi nakatumise riski, kuid ei kaitse taime selle eest täielikult, sest fomoosi ehk mustmädanikku) tekitavat seent Leptosphaeria maculans on koguni üheksa liiki. Kuna RLM7 ja RLMS ei kaitse taimi kõikide haigustekitajate eest, on sügisene fomoosikaitse väga oluline.

Talirapsi peaks hakkama kaitsma siis, kui taimel on 3–6 lehte, sest hiljem levib haigus taime varde levinud ning rapsi efektiivne kaitse muutub võimatuks. Selle ärahoidmiseks kasutavad rapsikasvatajad toodet Tilmor, sest see fungitsiid nii reguleerib kasvu kui ka kaitseb sügisel fomoosi eest. Soovituslik norm on 1,0 l/ha. Poola katseandmete kohaselt kaitses TILMOR taimi fomoosi leviku eest 20–40% efektiivsemalt kui muud turul pakutavad tooted, mis toimisid üksnes kasvuregulaatorina.

Fomoosi varast levikut aitab pidurdada rapsiseemnetel kasutatav puhis. Valdav osa DEKALBi sorte puhiti Bayeri puhisega Scenic Gold. See puhtimisvahend kaitseb rapsi tõhusalt haiguse varase ilmnemise eest. Sügisene haiguste ennetus on väga oluline, sest üksnes terved taimed toovad rikkaliku saagi.

Uudistoode tõstab saagikust

Uudisena on sellest sügisest rapsisordi DK Excited puhisesse lisaks Scenic Goldile lisatud toodet Radiate. Tegu on tsinki sisaldava mikroväetisega, mis soodustab taimel auksiinide teket. Auksiinid soodustavad taime juurestiku arengut. Suurem ja paremini arenenud juurestik tagab taimele parema vee ja toitainete kättesaadavuse ning need eelised tulevad eriti esile rasketes kasvutingimustes. 2023. aastal koristatud katsetes näitas Radiate’ga töödeldud ala 5,7 % suuremat saagikust kui kontrollala. Juuremass oli Radiate’ga töödeldud alal 12% suurem.

Kui kasutada kasvureguleerimiseks TILMORi, ei kerki kasvukuhik üles, taimed jätkavad lehtede kasvatamist ja suurendavad juuremassi. See on talirapsi talvitumiseks ülioluline. Läti katseandmete kohaselt oli taimede juurtel Tilmori sügisese kasutuse korral 12–15% suurem mass ja 8% paksem juurekael kui muude toodete kasutamise korral, mis täidavad üksnes kasvureguleerimise funktsiooni. Peale selle võib TILMORi turvaliselt segada mikroelementväetise ja herbitsiidiga TARGA SUPER. Taimed võiksid pritsimise ajal olla soovitatavalt kuivad ja ilmastikutingimused soodsad (vähemalt 10–12 kraadi sooja).

Kuna me ei tea, milliseks sel aastal sügis kujuneb, siis rapsi edukaks talvitumiseks on oluline jälgida oma rapsipõlde, et kasvukuhik välja ei veniks. Kui rapsi kasvufaas on 4-5 lehte, siis on aeg teostada esimene kasvureguleerimine TILMORiga, mis ühtlasi kaitseb fomoosi eest. Soovitame jätkada rapsipõldude jälgimist ka pärast esimest kasvureguleerimist ja vajadusel teostada teine kasvureguleerimine. Sobivate normide valimiseks soovitame nõu pidada Bayeri agronoomidega, kes aitavad säilitada kohased proportsioonid ja hinnata sordi kasvutempot.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960