Autor: Syngenta • 16. september 2024

Andke sügisel rapsile ja teraviljale rohkem jõudu!

Kuidas toetavad Syngenta bioloogilised tooted MEGAFOL ja VIXERAN põllukultuuride arengut ja lämmastikuga varustamist?
Andke sügisel rapsile ja teraviljale rohkem jõudu!
Foto: Syngenta

Vähem stressi MEGAFOL`iga

Noored rapsi- ja teraviljataimed kasvavad sügisel sageli rasketes tingimustes. Lisaks umbrohtudele, kahjuritele ja haigustele mõjutavad põllukultuure ka ebasoodsad ilmastikuolud: põud, liigniiskus, külm jne. Esimesed külmad takistavad taimede arengut, tekib stress, mis arengut pidurdab.

MEGAFOL on merevetika Ascophyllum nodosum baasil valmistatud biostimulaator. Selle kasutamise järel muutuvad taimed kõigi eelnevalt nimetatud stressitegurite suhtes vastupidavamaks, omastavad kergemini toitaineid ja arenevad sügisel paremini.

Nii Vixeran kui Megafol parandavad taliviljade talvitumist
Foto: SVPhilon

2023. aastast oli MEGAFOL üks esimesi biostimulaatoreid, mis on Saksamaal registreeritud taimede biostimulaatorina ELi uue väetise toodete määruse alusel. See tähendab, et sarnaselt taimekaitsevahendite registreerimisele on sõltumatule hindamisasutusele esitatud täpsed põllukatsete andmed, et tõestada toote tõhusust. MEGAFOL on sertifitseeritud ja äratuntav CE- tähise järgi – see tähendab, et sellele ei kehti olenemata toote lämmastikusisaldusest enam riiklikud väetisemäärused, samuti ei ole piiratud kasutusaeg. See tähendab, et MEGAFOL-i võib piiranguteta kasutada ka sügisel rapsil ja teraviljal. Täpsed katsed Syngenta katsekeskuses Herrnwindenis, Rothenburg an der Tauberi lähedal on kinnitanud, et MEGAFOLi kasutamine sügisel tasub end ära.

Katsealal langesid temperatuurid 2022. aasta novembri alguses ootamatult, pärast väga sooja sügisest perioodi. Vahetult enne stressi, 28. oktoobril, anti nisule 2,0 l/ha MEGAFOL`i koos herbitsiidiga (teravilja kasvu taadium BBCH 10/11). Tulemus?

Kaitse stressi eest > Suurenenud külmakindlus > Garanteeritud suurem sissetulek (+9%)

Nisu saagiandmed, töödeldud MEGAFOL`iga
Foto: Syngenta

Sarnane mõju oli ka varasematel katseaastatel, kus sügisel MEGAFOL`i andmine enne tugevaid temperatuurikõikumisi suurendas nisusaaki 16%. Taliodra saagikus oli keskmiselt suurem +2% (2023. aastal) ja +5% (2022. aastal).

MEGAFOL`i kasutamine sügisel on täiendav ja säästlik viis saagi kindlustamiseks – eriti enne lähenevaid stressiperioode (külm, kuumus – temperatuuride kõikumised).

Loe Megafoli kohta põhjalikumalt SIIT.

Megafoli mõju teravilja kasvule varases kasvufaasis
Foto: Syngenta

VIXERAN – kasuta looduslikku lämmastikuallikat ka sügisel!

Euroopa Liidus on uute lämmastikväetise piirangute tõttu üha keerulisem põllukultuuridele piisavas koguses lämmastikku tagada. Suure ja kvaliteetse saagi saamine seda aga eeldab. Lämmastiku omastamise efektiivsus muutub seetõttu üha olulisemaks. Täiendava lämmastikuallikana saab kasutada õhulämmastikku siduvate bakteritega preparaati VIXERAN.

VIXERAN on biostimulaator, milles sisaldub bakteritüve Azotobacter salinestris CECT 9690– see on kõrge lämmastiku fikseerimisefektiivsuse ja väga hea vastupidavusega ebasoodsatele tingimustele. VIXERAN toimib lehtedes, juurtes ja risosfääris, laias temperatuuride vahemikus ning varustab taime säästval viisil õhust saadava lämmastikuga. Sügisel võib VIXERAN’i anda peale rapsi ja teravilja tärkamist, varustades taimi seeläbi täiendava lämmastikuga. Soovitatav on varajane pealekandmine, et enne talve jääks lämmastiku fikseerimiseks piisavalt aega. Madal kulunorm 50 g/ha ja väga hea sobivus paagisegudesse erinevate taimekaitsevahenditega muudavad VIXERANi kasutamise lihtsaks ja paindlikuks.

Megafol vähendab herbitsiidi võimalikku negatiivset mõju kultuurtaimedele
Foto: Syngenta

2023. aasta katse tulemused on paljulubavad

Lisaks kevadisele kasutusele katsetati eelmisel hooajal Saksamaa ja Euroopa katse programmides põhjalikult ka VIXERANi sügisest kasutamist. Herrnwindeni katsetulemused näitavad, et VIXERAN töötab sügisel ja võib oluliselt lämmastiku omastamisele ja saagi tõstmisele kaasa aidata.

Talirapsi saak VIXERANi kasutades.
Foto: Syngenta

Nendel katsetel oli kevadine mineraallämmastikuga väetamine üldiselt oluliselt vähenenud. Teiste alade katseandmed näitavad, et positiivse panuse võib anda ka regulaarne kevadine VIXERAN`andmine.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960