• ST
  • 22.10.24, 16:11

Ohutu ja efektiivne toidutootmine

Tööjõupuudus põllumajandussektoris ja pidev vajaduste muutumine süvendab lõhet põllumehe ning tarbija vahel, mille tagajärjeks on usaldamatus ja teineteise mittemõistmine. Seetõttu on põllumajandussektoris üha olulisem pöörata teadlikumalt tähelepanu erinevatele aspektidele.
Puhverala põlluservas.
  • Puhverala põlluservas. Foto: Erakogu
Tähtis on majandada keskkonnasõbralikult, suurendades elurikkust ja maastikulist mitmekesisust ning tõsta põllumajandustootjate teadlikkust. Näiteks võib tuua loomade elupaikade ja lindude pesitsuspaikade eest hoolitsemise, põlluservade äärde puhveralade tekitamise ning lisaks ka ohutu töökeskkonna loomise inimestele.
Põllumajandusettevõtte töötajate ohutus ei piirdu ainult taimekaitsevahenditega otseselt kokkupuutuvate inimeste ohutusega. Kõik taimekaitsevahenditega otseses ja kaudses tegevusringis olevad isikud peavad olema tähelepanelikud ja kaitstud tarbetu kokkupuute eest toodetega. Taimekaitsevahenditega töötamisel on nõutud isikukaitsevahendite kasutamine. See kehtib keemiliste, aga ka bioloogiliste toodete kohta.
Loomulikult tuleks alati vältida vahendite kokkupuudet nahaga ja nende sissehingamist. Isikukaitsevahendite tõhusus erinevate tegevuste jaoks peab olema tõestatud.
Maksimaalse isikukaitse tagamiseks pritsimislahuse valmistamise ajal on Bayer koostöös Agrotopiga välja töötanud lahenduse EasyFlow. EasyFlow on „suletud ülekandesüsteem“, mis hoiab ära pritsi täitmise ajal kokkupuute kontsentreeritud taimekaitsevahendiga. EasyFlow hoiab ära vedeliku pritsmed, ebameeldivad lõhnad, lekked mõõtetopsi kõrvale ja selle ümber ajamise ohu jms. EasyFlow on uuendus, mis püüdleb kõrgeimal tasemel isiku- ja keskkonnakaitse poole.
EasyFlow “suletud ülekandesüsteem”.
  • EasyFlow “suletud ülekandesüsteem”. Foto: Bayer OÜ
Enne turule laskmist testitakse põhjalikult originaaltootjate taimekaitsevahendeid ja seemnesorte vastavalt rangetele eeskirjadele. Seda selleks, et oleks võimalik pakkuda ohutuid ja kvaliteetseid tooteid, mis aitavad kaasa jätkusuutlikule põllumajandusele. Kasvav võltstoodete arv turul ei ohusta mitte ainult säästvat põllumajandust, vaid kujutab endast lubamatut ohtu inimeste tervisele ja keskkonnale. Kuna võltsitud ja illegaalsed tooted on teadmata koostisega ning neid ei ole testitud ega kasutamiseks heaks kiidetud, ei ole need ohutud. Seda, kas toode on originaal, saab kontrollida rakendusega Bayer CapSeal.
Originaaltoodete kasutamine vastavalt märgistusele ei põhjusta lubamatuid tagajärgi. Enne taimekaitsevahendile loa andmist on kaks olulist etappi:
1. Taimekaitsevahendi registreerimine. Tagamaks, et toodet kontrollitakse enne kasutamisele võtmist nõuetekohaselt inimeste ja keskkonna ohutuse suhtes, on loodud äärmiselt kindel Euroopa registreerimissüsteem. See on ohupõhine, töötab alati ohutusteguriga 10–100 ja sel on sõltumatu riskianalüüs. Süsteem on alati kohandatud uusima teaduse ja tehnoloogiaga. Nii muutuvad taimekaitsetooted kõige paremini uurituks ja ohutuimaks kemikaaliks, millega võime oma igapäevaelus kokku puutuda.
2. Taimekaitsevahendi kasutamine. Kui toote hindamisest järeldub, et taimekaitsevahend on inimestele ja keskkonnale ohutu, põhineb see alati konkreetsetel kasutustingimustel. Seetõttu on äärmiselt oluline, et nende järgmine. Toodeetikett kirjeldab kuidas, millal ja mis tingimustel võib toodet kasutada.
Taimekaitse eesmärk on kaitsta saaki haiguste, kahjurite ja umbrohtude eest. Taimehaigusi põhjustavad seened, bakterid, nematoodid, mükoplasmad või viirused, mis võivad mõjutada suurt osa saagist, levides näiteks õhu, putukate, vee ja masinate kaudu, mille tulemuseks on kvaliteedi ja saagikuse langus. Putukad nõrgendavad taimikut ja seetõttu vähendavad saagikust ning kvaliteeti. Põhikultuuris kasvavad umbrohud konkureerivad vee, toitainete ja päikesevalguse pärast. Põhikultuur ei kasva optimaalselt ja selle tulemuseks on väiksem saak.
Taimed toodavad toksiine ka näiteks putukate ja seente kaitseks. Looduses on palju mürgiseid aineid, mis võivad meie toitu saastada. Mõned seened, näiteks tungaltera, toodavad väga kahjulikke mükotoksiine. Taimekaitsevahendite kasutamine aitab kaasa looduslike toksiinide vähendamisele meie toidus.
Keemilised taimekaitsevahendid on ühel või mitmel toimeainel ja abiainel põhinevad tooted. Toimeaine on toote komponent, mis tõrjub haigust, kahjurit või umbrohtu. Abiained tagavad toote efektiivse mõju. Toimeaine koosneb molekulaarstruktuurist, mida inimesed sünteesivad. Toimeaine molekul võib esineda looduses või leiutab selle inimene. Taimekaitsetööstus on väga uuenduslik. Pidevalt uuritakse, kuidas saaks asju paremini ja ohutumalt teha ning seda nii põllukultuuride, inimeste kui ka keskkonna jaoks. Näiteks on enamik tooteid efektiivsed ka väikestes kogustes. Tooted on muutunud ka kasulike või looduslikult esinevate putukate ja organismide jaoks järjest ohutumaks.
Alljärgnev joonis illustreerib maailma rahvastiku arvu olemasoleva põllumajandusmaa suhtes ja annab vastuse, miks taimekaitsevahendid on olulised.
Maailma rahvastiku muutus olemasoleva põllumajandusmaa suhtes.
  • Maailma rahvastiku muutus olemasoleva põllumajandusmaa suhtes. Foto: Bayer OÜ
Kokkuvõtteks tuleb tõdeda, et oluline on toota toitu nii efektiivselt kui vähegi võimalik!
Bayer OÜ

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 30.09.24, 11:35
Ebastabiilne majanduslik olukord põllumajanduses: kuidas kaitsta saaki ja säästa targalt
Põllumajandusturu ebastabiilne majanduslik olukord nagu muutlikud väetise- ja teraviljahinnad ning kasvavad tootmiskulud on peavaluks igale põllumehele. Keeruline seis sunnib põllumehi rohkem arvutama ja investeeringutest saadavat kasu kaaluma. See olukord määrab otseselt taimekaitsevahendite üle otsustamise. Kuidas säästa, kuid samal ajal saada maksimaalset tulu?

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Põllumajandus esilehele