Pole mingi saladus, et kohv on üks enim armastatud jooke maailmas. Soe aromaatne tassike maitsvat kohvi toob rõõmu isegi kõledal päeval, annab energiat ning ergutab maitsemeeli. Kõik kohvid pole aga samasugused. Kui sa oled kohvisõber, oled ilmselt märganud termineid “specialty coffee” (või “erikohv”) ja “tavaline kohv”.
Kas oled aga kunagi mõelnud, mida need terminid tähendavad ja kuidas need erinevad? Kas need on lihtsalt turundustrikid või kas maitses ja kvaliteedis on ka erinevusi? Ja kumb kohv maitseb paremini? Vaatleme kohvimaailma lähemalt ning leiame ka vastused.
Mis on Specialty coffee?
Esiteks on oluline mainida fakti, et
Specialty coffee viitab spetsiaalset tüüpi kõrge kvaliteediga kohvile. Erikohvide kontseptsioon on Eestis üsna tuntud ning seda terminit tuntakse üle kogu maailma. Oluline on märkida ka seda, et Specialty coffee ei ole lihtsalt trendikas turundustermin–see on standard, mille on kindlaks määranud ühing nimega Specialty Coffee Association (SCA). Specialty kohvi nimetuse saamiseks peavad oad saama 80 punkti 100-punkti skaalal, kus arvestatakse faktoreid nagu aroom, maitse, happelisus, täidlus, järelmaik jne. Pärast rangete kriteeriumite hindamist otsustavad sertifitseeritud kohvitestijad, kas kohv väärib specialty märgist. Protsess, mis hõlmab kohviubade muutmist specialty kohviks, on pikk ning nõuab rohkelt tähelepanu ja hoolt, ent tulemus ületab tihtipeale isegi kohvigurmaanide kõrgeimaid ootuseid.
Mida sa pead teadma tavalise kohvi kohta
Tavaline kohv pakub kohvisõpradele teistsugust kogemust. Tavalise kohvi maitse on enamikele tuttav. Samuti ei saa eitada, et tavaline kohv on loodud massidele: neile, kes otsivad ühtlast, tuttavat maitset. Kas see tähendab, et tavaline kohv on halvem kui Specialty coffee? Maitse on subjektiivne, seega kui ühele inimesele meeldivad specialty kohvi unikaalsed maitsed, eelistab mõni teine jällegi tavalise kohvi tuttavat kosutavat maitset ning see on täiesti normaalne.
Specialty coffeeja tavalise kohvi võtmeerinevused
Selleks, et mõista specialty kohvi ja tavalise kohvi baaserinevusi, on oluline arvestada kogu kohviubade teekonda: alates kohvipuu otsas kasvamisest kuni sinu tassi jõudmiseni.
Põllumajandus- ja kasvatustavad
Üks specialty kohvi ja tavalise kohvi peamiseid erinevusi peitub põllumajandus- ja kasvatusviisis.
- Specialty coffee: Specialty kohviube kasvatatakse enamasti ideaaltingimustes: kõrgel merepinnast, viljakas pinnases ning piirkondades, mis on tuntud suurepärase kliima ja kvaliteetsete kohviubade poolest. Nendeks regioonideks on näiteks sellised riigid nagu Etioopia, Colombia, Guatemala ja Keenia. Farmerid, kes kasvatavad specialty kohvi, keskenduvad tihtipeale jätkusuutlikkusele ja eetilistele põllumajandustavadele. Paljud specialty kohvioad toodetakse otse õiglase kaubanduse programmide kaudu, mis tagab, et farmerid saavad oma töö eest õiglase tasu ning talupidamispraktikad on keskkonnasõbralikud.
- Tavaline kohv: Tavalist kohvi kasvatatakse enamasti suurtes taludes, kus peamine rõhk on toodangu suurendamisel.
Saagikoristus- ja töötlemismeetodid
Veel üks oluline erinevus specialty ja tavalise kohvi vahel peitub kohviubade saagi korjamis- ja töötlemisviisides.
- Specialty coffee: Kui saak saab valmis, korjatakse specialty kohviube käsitsi, tagamaks, et iga marjakest koheldakse hoolikalt. Korjatakse ainult täiesti küpseid marju ning ülejäänud puu jääb puudutamata. Kui marjad on korjatud, valitakse sobiv töötlusviis vastavalt kohvi omadustele: kuiv, märg, poolmärg või eksperimentaalsed meetodid (nagu anaeroobne töötlemine). Olenemata meetodist on selle etapi eesmärk säilitada ja täiustada ubade looduslikke omadusi.
- Tavaline kohv: Tavalist kohvi korjatakse enamasti mehhaaniliselt ning ube töödeldakse suures koguses, kasutades meetodeid, mis prioritiseerivad kiirust ning tõhusust.
Röstimisviisid
Specialty ja tavalise kohvi röstimisviisid erinevad märkimisväärselt, mõjutades tassis esiletõusvaid aroome ja maitseid.
- Specialty coffee: Specialty kohviube röstitakse tavaliselt väikese partii kaupa, et tuua esile parimad maitsed ja aroomid. Professionaalsed röstikojad eksperimenteerivad erinevate röstiviisidega, et tuua esile iga kohvi unikaalsed maitsed. Tulemusena on specialty kohvil suur maitseprofiilide valik–alates erksast ja puuviljasest kuni pähklise ja šokolaadiseni. Specialty kohv on tavaliselt keskmise või heleda röstiga, mis säilitab ubade nüansirohked maitsed.
- Tavaline kohv: Tavalist kohvi röstitakse tihti suurtes partiides, et saavutada ühtlane järjepidev maitse. Tüüpiliselt on see tumedama röstiga, et valmistada ühtlasem maitse ning maskeerida mõningaid vigu, mis võivad olla madalama kvaliteediga ubadel. Tume röst aitab saavutada ühtlasema maitse.
Maitseprofiilid
Maitse on mõistagi üks kõige selgemaid erinevusi specialty ja tavalise kohvi vahel.
- Specialty coffee: Specialty kohv on tuntud oma keerukuse ning mitmekülgsete maitsete poolest. Kuna ube kasvatatakse, töödeldakse ja röstitakse hoolikalt, on specialty kohvil selged maitsenoodid, mis võivad olla lillelised ja puuviljased või maised, šokolaadised või isegi vürtsikad. Specialty kohv on tasakaalukas ja mahe, lastes keskenduda selle erakordsele maitseolemusele.
- Tavaline kohv: Tavalisel kohvil on enamasti selgem ja ühtlasem maitseprofiil, kus on tunda tuttavat mõru maiku, šokolaadi või pähkli nüansse. Ehkki paljudele meeldib tavaline kohv, ei ole sellel sellist rikkust ja täidlust nagu specialty kohvil. Vahel võib tavaline kohv olla ka liiga happeline.
Hea või halb?
Kõigi
maitse on erinev, seega erinevad ka kohvieelistused. On ebatõenäoline, et üks kohviliik meeldib universaalselt kõigile. Tavaline kohv võib samuti sisaldada variatsioone ning maitsenoodid sõltuvad ubade päritolumaast. Mõni on šokolaadine, lilleline või puuviljane, mõni aga üsna mõru. Teisalt specialty kohv võib üllatada ebatavaliste maitsete või kombinatsioonidega või olla lihtsalt täiuslikult tasakaaluka maitsega.
Milline kohv valida?
Specialty ja tavalise kohvi erinevused on üsna suured. Kokkuvõtlikult on tavalise kohvi maitse tuttavam ja annab traditsioonilisema elamuse, samas specialty kohviga saab uurida palju laiemat kohvimaailma, kus peituvad unikaalsed maitsed ja aroomid. Parima kohvi otsimisel tasub kaaluda, kas oled valmis uurima originaalseid kohvimaitseid ja elamust, mida Specialty coffee võib pakkuda või kas sinu maitsemeel kaldub tavalise kohvi lihtsuse poole. Kui mõtled sellele süvitsi, leiad kindlasti ka kohvivalikud, mida saad iga lonksuga nautida.
Seotud lood
27 aasta jooksul on TOBROCO-GIANT arenenud ülemaailmseks kompaktlaadurite liidriks, pakkudes üht kõige ulatuslikumat tooteportfelli selles valdkonnas. Ettevõtte missiooniks on pakkuda intelligentseid lahendusi, mis lihtsustavad igapäevast tegevust erinevates tööstusharudes, olgu selleks siis ehitus, põllumajandus, haljastus või omavalitsused.