Õunasorte on palju rohkem kui esimesena meenuvad Valge klaar, Kuldrenett ja Antonovka. Igaühel neist on oma maitse ja eriline välimus, igaühel oma otstarve. Äripäeva väljaanne "Oma Maja" tutvustab mõnda põnevamat suve-, sügis- ja talvesorti.
Pirja
Ülivarajane väiksepoolsem suveõun. Pehme viljaliha ja meeldiva aromaatse hapuka maitsega. Valmib augusti alguses, säilib 1-2 nädalat. Puu on saagikas, tagasihoidlikuma kasvu ja hõreda võraga. Hakkab vara vilja kandma ja kannab igal aastal.
Krügeri tuviõun
Väga hea omapärase maitsega vähese happesusega suvine dessertõun. Söögikõlblikuks saab augusti keskpaigas. Valmib järk-järgult, tänu sellele saab teda tarbida mitme nädala vältel. Temast saab eriti maitsva kompoti, aga ka mahla ja moosi, sobib kuivatamiseks.
Sügisjoonik
Üks parimaid mahlaõunu, sobib ka moosiks, kompotiks ja kuivatamiseks. Sobib koduaeda inimesele, kes armastab palju hoidiseid valmistada. Magushapu keskpärase maitsega. Koristus septembri keskpaigas, tarbitav veel ka oktoobris.
Sõstraroosa
Mahlane, meeldiva magemagusa, mõnikord veidi mõrkjasmagusa maitsega sügissort, mille vili valmib septembris ja ja säilib umbes ühe kuu. Vili keskmise suurusega. Koor on sile ja läikiv, nõrga vahakorraga kaetud.
Krameri tuviõun
Väga ilus kollane, päikese poolt õrna punase kattega talveõun. Väga mahlane ja omapärase hapumagusa kuni magusa vürtsika maitsega. Viljad valmivad järk-järgult. Sobivad mahlaks ja kuivatamiseks. Tarbimisaeg oktoobrist jaanuarini.
Veteran
Suur, magushapu, hästi mahlane, väga hea maitsega talveõun. Üks maitsvamaid talviseid lauaõunu. Viljad saavad söögikõlblikuks detsembris-jaanuaris ja säilivad märtsi keskpaigani. Õuntel on sinakas vahakirme, mis tagab hea säilivuse. Sobib mahlaks ja kuivatamiseks.
Seotud lood
Põllumajandussaadusi töötlev ja turustav ettevõte Scandagra Eesti soovib kõiki kliente ning koostööpartnereid lõppeva aasta puhul tehtu eest tänada ning kutsub huvilisi informatiivsetele talveseminaridele.