Eesti toiduainetööstus võiks kokku leppida, et kõikide toodete hindu tõstetakse 20%, kuid siis peaksid ka palgad sama palju tõusma, leidis M.V.Wooli asutaja ja juht Mati Vetevool Äripäeva Gaselli kongressil.
"Kindlasti on Eesti odava tootmise riik, aga me liigume edasi," sõnas ta. Vetevool märkis, et tema on oma ettevõttes igal aastal palkasid tõstnud, 2012 lausa kahel korral. Samas tõdes ta, et hüppeliseks edasiminekuks oleks vaja riiklikku sekkumist.
"Öeldakse, et soomlane saab kolm korda rohkem palka. Kui vaatame hindade pealt, siis kui meie müüme 150 euroga, müüb soomlane 250 euroga. See tähendab, et tal on 66% kõrgem hind, kuid samal ajal maksab ta kolm korda rohkem palka," tõi Vetevool näiteks tüüpilise võrdluse põhjanaabritega.
Ta jätkas, et oleks nõus sellega, kui madalapalgalised toiduainetetööstuse ettevõtted tõstavad kõik hindu 20%, aga ka palku sama palju.
Ta tähendas, et paljud arvavad, et Eesti ettevõtjaid ei oleks iial sellega nõus, kuid ta ise oleks sellega kohe päri ja selgitas ka miks.
"Minu palgafond on praegu 15% ja saan kätte näiteks 150 000 eurot. Oletame, et soomlased saavad 250 000. Kui ma maksan 15% 250 000st, on see 22 500, soomlastel 66 500. Mis juhtuks, kui ma tõstaks palka 20%? See tähendab, et minu palgafond tõuseks 15%-lt 18%-le ja raha, mis ma kätte saan, kasvaks 150 000-lt 180 000-le," selgitas Vetevool.
Kiire arvutuskäigu järel tõestas ta, et sellest oleks ettevõtjale 27 000 eurot võitu.
Seotud lood
Tööjõupuudus põllumajandussektoris ja pidev vajaduste muutumine süvendab lõhet põllumehe ning tarbija vahel, mille tagajärjeks on usaldamatus ja teineteise mittemõistmine. Seetõttu on põllumajandussektoris üha olulisem pöörata teadlikumalt tähelepanu erinevatele aspektidele.