Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda (EPKK) kutsub taas toidutööstusi taotlema oma toodetele kvaliteedimärke Tunnustatud Eesti Maitse (pääsukesemärk) ja Tunnustatud Maitse (ristikumärk).
Pääsukesemärk antakse kõrge kvaliteediga tootele, mis on valmistatud Eestis kodumaisest põhitoorainest. Ristikumärk antakse kõrge kvaliteediga tootele, mille valmistamiseks kasutatud põhitooraine ei pea olema kodumaine. Märgi taotlemisdokumente ootame hiljemalt 06. oktoobriks 2014.Pääsukese- ja ristikumärk on erinevate uuringute põhjal Eesti tuntuimad ja mõjukamad kvaliteedimärgid, toidukvaliteedi hindamine on aga Põllumajandus-Kaubanduskoja üks pikema ajalooga tegevusi. Oleme toidukvaliteedimärke välja andnud 1998. aastast alates.
Uuringud kinnitavad, et kvaliteedimärgid aitavad toodetel tarbijatele paremini silma paista. Uuringufirma TSN EMOR-i tänavu aprillis avaldatud uuringu kohaselt on EPKK poolt välja antav pääsukesemärk Eestis kasutatavatest toidumärgistest kõige tuntum. Ka ristikumärk kasvatab igal aastal oma tuntust tarbijate seas. Emori poolt aasta eest läbiviidud uuring kinnitab, et tarbijate usaldus märkide vastu püsib kõrge – 9 inimest 10st peab märke usaldusväärseteks. EPKK viib märkide tutvustamiseks igal aastal läbi teavituskampaania, nii ka tänavu.
Märgi taotlemiseks tuleb tootjal esitada avaldus, toote põhjalik kirjeldus (koostisosad, vajadusel kasutusjuhend), füüsikalis-keemiliste ja mikrobioloogiliste laborianalüüside koopiad, pääsukesemärgi taotlemisel ka tooraine kodumaist päritolu tõendav dokumentatsioon.
Toiduainete päritolu ja kvaliteedi hindamine toimub oktoobris. Tooteid hindavad toiduainetööstuste, teadusasutuste ja -laborite erialaspetsialistidest koosnevad ekspertkomisjonid. Eksperdid on saanud hindamise läbiviimiseks EPKK poolt vastava koolituse. Hindamine toimub väljatöötatud kriteeriumide alusel, ekspertide isiklikud maitse-eelistused arvesse ei lähe. Objektiivsuse tagamiseks hindavad eksperdid tooteid anonüümselt, ilma et nad teaksid konkreetse toote valmistajat ja kaubamärki.
Tooteid hinnatakse kuues tootegrupis: 1) lihatooted; 2) piimatooted; 3) pagari- ja teraviljatooted; 4) aedviljakonservid, salatid, kastmed, mittealkohoolsed joogid ja mesi; 5) kalatooted; 6) alkohoolsed joogid.
Tänavu märgikandmise õiguse saanud toode võib seda kanda 31. detsembrini 2015. EPKK viib jooksvalt läbi märgiga toodete järelhindamisi, et tagada toodete läbivalt kõrge kvaliteet. Juhul, kui toode kannab märki ja vastab jätkuvalt kõikidele esitatud tingimustele, saab ettevõtte igal aastal litsentsi pikendada. Lisainfot hindamise ja vajalike dokumentide kohta leiate meie koduleheküljelt
www.epkk.ee (menüü „Toidumärgid“ alt).
EPKK toidumärgid väärtustavad Eesti toidu kõrget kvaliteeti, head maitset ja kodumaist päritolu. Ootame ettevõtteid oma toodetele kvaliteedimärke taotlema!
Lisainfo:
Evi Randpere, EPKK toiduvaldkonna juht, tel 6009349, e-post:
[email protected]Kristi Varrik, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja toidukvaliteedi spetsialist, tel 6009349, e-post:
[email protected]
Seotud lood
Käisime uurimas Valio Eesti ASi Laeva Meiereis, kas piim võib sisaldada antibiootikume ja kas need võivad olla inimesele ohtlikud ning mis saab mittesobivast toorpiimast.
Moddus Start on teraviljadel ning kõrrelistel heintaimedel varaseks kasutamiseks mõeldud kasvuregulaator. Selle kasutamise eesmärk on suurema ja tugevama juuremassi saavutamine, ühtlasem võrsumine, rohkem produktiivvõrseid ja tugevam kõrre alumine osa, mis kõik kokku tähendab suuremat saaki ja kindlust, et saak põllult edukalt ka koristatud saab. Moddus 250 EC kasutamise eesmärk on kõrre lühendamine ja tugevdamine ning parem fotosüntees. Tooted sobivad väga hästi järjestikku kasutamiseks. Kuna kevade tulekuga uuritakse just enim Moddus Stardi kasutamise kohta, käsitleme seda toodet põhjalikumalt.