Saaremaal asuvas Eesti suurimas avamere kalakasvanduses algas uus hooaeg, kui PRFoodsi avameresumpadesse saadeti kasvama kümnete tonnide jagu vikerforellimaime. Järgmise viie kuu jooksul enam kui kolmekordse kaalukasvu tegev forell jõuab aasta lõpus poelettidele kodumaise Heimon Kala kaubamärgi all.
- Saaremaa kalakasvanduses lasti vette kümnete tonnide jagu kalamaime. Foto: PRFoods
Saaremaa looderannikul tegutseva PRFoodsi kalakasvanduste juhi Margus Rebane sõnul saabus Saaremaale kahe nädala jooksul iga päev kaks autokoormatäit kalamaime, kes on leidnud endale uue elukoha rannikumeres asuvates sumpades.
„Tänavune hooaeg algas mõnevõrra ärevamalt, sest lisaks tavapärastele sumpade ehitustöödele, logistikale ja muule olulisele pidime näiteks teistest riikidest tulevatele spetsialistidele hankima ka sissesõidulubasid suletud Saaremaale ning veenduma, et kümned tuhanded kalamaimud üle mere õigeks ajaks kohale jõuaks,“ ütleb Rebane.
Forellimaimud jõudsid Saaremaale nii Soomest kui ka kohalikust kalakasvandusest Väike-Maarjas. Nende transportimiseks kasutati spetsiaalsete hapnikuballoonidega varustatud veepaake, et kalamaimud mitmesaja kilomeetri pikkuse teekonna lõpus ka täie tervise juures oleksid.
Kokku on PRFoodsi Saaremaa avamerekasvanduses kuus sumpa. „Keskmiselt on kasvandussumba maht 2000 m3, andes vikerforellimaimudele rohkelt kasvamisruumi,“ ütleb Rebane.
Merevette pannes on forellid kaaluvahemikus 450 grammi kuni 1 kilo. Kalasid toidetakse spetsiaalse valkude ja vitamiinidega rikastatud, vähendatud fosforisisaldusega loodussõbraliku kalatoiduga. „Meie kasvandustes kasvavad kõik kalad ilma antibiootikumide ja ravimiteta, et ka tarbijani jõuaks võimalikult puhas kodumaine toode,“ rõhutab Rebane.
Vaata
videost, kuidas maalilisel Saaremaa rannikul asuv kalakasvandus tegutseb!
TASUB TEADA
Vikerforellimaimud kasvavad merevees kuni oktoobrikuuni, mil need veest välja võetakse, olles kaalus juurde võtnud tervelt 3,5 korda. Seejärel kalad realiseeritakse ning pakendatakse sealsamas Saaremaal ning need jõuavad poelettidele Heimon Kala kaubamärgi all. Möödunud aastal Saaremaa sumpadest võetud forellist valminud Heimon Kala õrnas soolas vikerforellifilee pälvis Eesti Parima Toiduaine konkursil äsja Eesti Parim Kalatoode 2020 tiitli.
Seotud lood
Tööjõupuudus põllumajandussektoris ja pidev vajaduste muutumine süvendab lõhet põllumehe ning tarbija vahel, mille tagajärjeks on usaldamatus ja teineteise mittemõistmine. Seetõttu on põllumajandussektoris üha olulisem pöörata teadlikumalt tähelepanu erinevatele aspektidele.