Sirje Potisepp: on kollaste hinnasiltide ja ellujäämise aasta
Üks tootja on tabavalt öelnud, et kollane hinnasilt on nüüd kõige parem turundus, ja see paraku kehtib tänaseni, kirjutab Eesti Toiduainetööstuse Liidu juhataja Sirje Potisepp.
2022. aasta jääb ilmselt Eesti toiduainetööstuse ajalukku pretsedenditult raskeimana. Kriiside rägastik rullus lahti doominoefektina: julm sõda, purunenud tarneahelad, toorme ja pakendite defitsiit, energiakandjate ja tootmissisendite hindade hiidkasv, metsik inflatsioon, tootmismahtude langus ja kahjum. Tõeline ellujäämise kursus, mis lõpuks tegi meid kõiki tugevamateks.
Värskelt sõlmitud koalitsioonileping vajab veel sügavamat analüüsi ning loodetavasti saab toiduainesektor lähiajal võimaluse uue valitsuse liikmetega ka kohtuda, et üheskoos olukord üle vaadata, kuid tootjate esmased reaktsioonid on ettevaatlikud. Küsimusi on jätkuvalt rohkem kui vastuseid, rõhutab Toiduliidu juht Sirje Potisepp.
Käibemaksu langetamine inflatsiooni ei peata, kui tootmiskulusid kontrolli alla võtta ei suudeta. Tootmiskulud saab viia ja peab viima alla läbi riigi efektiivse tööstuspoliitika, kirjutab Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp vastuses Tööstusuudiste arvamusliidrite küsitlusele.
Kuigi pankade majandusanalüüsid näitavad toiduainete hinnalangust, siis toiduainetööstuste juhid pikka hinnalangust ennustada ei julge. Ebakindlust on turul liiga palju, leiavad tööstusjuhid.
„Eesti Parima Toiduaine“ konkursi hõbemärke jagati kokku 11 kategoorias. Piirkondlike väiketoodete võitjad selguvad järgmisel nädalal ning kuldmärgid ehk selle aasta Eesti parimad toiduained aprillis.
Tööjõupuudus põllumajandussektoris ja pidev vajaduste muutumine süvendab lõhet põllumehe ning tarbija vahel, mille tagajärjeks on usaldamatus ja teineteise mittemõistmine. Seetõttu on põllumajandussektoris üha olulisem pöörata teadlikumalt tähelepanu erinevatele aspektidele.