• 20.06.23, 16:00

Kas põud seab ohtu toidujulgeoleku?

Äripäeva teemaveebi Põllumajandus.ee raadiosaade „Kasvupinnas” keskendub pikalt kestnud põuale, mis ei lase põllumeestel loomasööta toota ja samuti ei kasva praeguses kuivuses ei teravili ega köögi- ja puuviljad ning suvealguse öökülmad koos põuaga on kahjustanud ka marjasaaki. Mis saab meie loomadest? Kas ohus on toidujulgeolek? Neile küsimustele otsime vastuseid koos Eestimaa Talupidajate Keskliidu juhi Kerli Atsiga.
Eestimaa Talupidajate Keskliidu juht Kerli Ats.
  • Eestimaa Talupidajate Keskliidu juht Kerli Ats. Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Talupidajate liidu juht loodab, et ilmaolud muutuvad, et lõpuks tuleb lubatud vihm ja päästab ära nii põllud, kui ka loomade sööt saab varutud. Aga nende ülesanne sektori katusorganisatsioonina on hoida pilk peal toimuval, et reageerida tekkida võivale kriisile. “Teemapüstitus selles mõttes on väga oluline, et ei tuleks kellelegi hiljem üllatusena, kui meil on tegelikult kriis käes,” sõnas saates taluliidu juht. “Me peame täna jälgima olukorda ja tegema koostööd - need on kindlasti hästi olulised märksõnad.”
Kerli Atsi sõnul on olukord Eesti eri piirkondades sarnane, aga mõned erinevused siiski on. Näiteks on suvivili pea kõikjal Eestis äärmiselt nigel, samas taliteravili annab lootust nii Jõgevamaal kui ka Järvamaal.
Lisaks põuale, on talupidajad silmistsi ka keerulise majandusliku olukorraga – viljahinnad näitavad langust, piimahinnad samuti, aga tootmissisendite hinnad ei lange, pigem kerkivad.
“Täna oleme jõudnud punkti, kus kõrge tootmissisendite hindadega toodetakse odavat teravilja. Eelneva aastaga võrreldes on teravilja kokkuostu hinnad langenud, sama seis on ka toorpiima kokkuostuhinnaga. Samas tootmissisendite kasv on aastaga keskmiselt 30% tõusnud,” tõi Ats välja sektori suurima murekoha.
Ilma toetusteta ei veaks põllumees täna kuidagi välja, nentis ta.
Saadet juhib Äripäeva teemaveebi Põllumajandus.ee juht Meelika Sander-Sõrmus.

Seotud lood

Uudised
  • 12.06.23, 12:15
ETKL: kui lähiajal vihma ei tule, peame pool Eesti loomakasvatusest likvideerima
Eestimaa Talupidajate Keskliit (ETKL) avaldab tõsist muret reaalse ohu pärast, mis on seotud loomasööda puudusega. Põhjuseks on äärmiselt keerulised ilmastikutingimused. Põuaste ilmade tõttu ei ole talud suutnud tänaseks piisavalt sööta varuda.
Uudised
  • 20.06.23, 08:55
Põud teeb põllumeestele palju kurja
Kestev põud nüpeldab põllumehi ja loomakasvatajaid, erandiks ei ole ka Lääne-Virumaa ettevõtjad. Olukord on nutune, kinnitasid nii vilja-, kartuli- kui lambakasvataja.
Uudised
  • 19.06.23, 08:45
Kaja Piirfeldt: Eesti loomakasvatus on tõsise surve all
Põllumajandussektor ägab põuast tingitud raske olukorra käes, kus loomasöödaks mõeldud rohtu jagub vähem, kui on vaja.
Saated
  • 13.06.23, 13:37
Jaanus Marrandi: ei usu, et põud sunnib karja tapamajja saatma
Kui lähiajal ei tule vihma ja siinne loomasööda puudus jätkub, tuleb pool Eesti loomakasvatusest likvideerida, teatas esmaspäeval Eestimaa Talupidajate Keskliit. „See on nüüd küll veidi üledimensioneeritud,“ kommenteeris Estonia Farmide juhatuse liige Jaanus Marrandi liidu sõnumit.
  • ST
Sisuturundus
  • 16.09.24, 17:02
Andke sügisel rapsile ja teraviljale rohkem jõudu!
Kuidas toetavad Syngenta bioloogilised tooted MEGAFOL ja VIXERAN põllukultuuride arengut ja lämmastikuga varustamist?

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Põllumajandus esilehele