Autor: Syngenta • 19. august 2024

Sügisene umbrohutõrje – miks, kuidas, millega?

Sügisesel umbrohutõrjel on mitmeid olulisi eeliseid ja kuigi sellest räägitakse igal aastal palju, kordame need üle - konkurentsi vähendamine kultuurtaimedele nende varases arengufaasis, efektiivsem väetise ärakasutamine, tervem kultuur ja parem talvitumine, soodsam ja efektiivsem tõrje, väiksemad kulunormid ja sellega kaasnev väiksem keskkonnamõju jne. Mõningatel aastatel tähendab sügisene herbitsiidiga pritsimine sageli sedagi, et kevadel pole teist umbrohutõrjet enam teha vaja.
Parim aeg segu Boxer 800 EC + Stakato 500 SC pritsimiseks on, kui külviread muutuvad nähtavaks (hakkavad rohetama ehk umbes kasvufaasis 12 - kui teraviljal on ca 2 lehte).

Kuigi põllud ja nende ajalugu on erinevad, saab välja tuua kindlaid umbrohuliike, mis just sügisese umbrohutõrje puudumisel endast suuremat probleemi hakkavad kujutama. Nii näiteks idanevad ja saavad kasvuhoo sügisel sisse kindlad kõrreliste liigid, mida hiljem on raske, kui mitte võimatu, talikultuurist välja tõrjuda. Sellised liigid on näiteks murunurmikas, rukki-kastehein, põld-rebasesaba. Praktikas kiputakse just murunurmika tõrjevajadust alahindama. Sellest konkreetsest liigist saab aga tõrje puudumisel põllul tõsine probleem keskmiselt kolme aastaga ja kahjuks on ette tulnud sedagi, et kevadel tuleb kogu talviljapõld üles künda, sest murunurmikas on kevadeks põllul tihedad mättad moodustanud. Tõrjuda on vaja ka umbrohtusid, milel on suur populatsioon või mis kasvatavad kiiresti suure taimemassi, sest see võib oluliselt suurendada talvitumishaigustesse nakatumist (nt lumiseende). Sellised umbrohud on näiteks virn, vesihein.

Mehaaniline tõrje

Umbrohtude kontrolli all hoidmisel on esmatähtis viljavaheldus ja suvikultuuride kasvatamine – viimast tehakse Eestis kahjuks üha vähem. Suur osa umbrohutaimedest tärkab vähem kui 3-5 cm sügavuselt, mistõttu on sügavam mullaharimine, eriti aga künd, üks mehaanilisi tõrjevõtteid. Näiteks põld-rebasesaba, mille seemnetest 80-90% hävib sobivate idanemistingimuste puudumisel juba esimese aasta jooksul, võib selline lähenemisviis olla päris tõhus. Üldiselt aga võib kündi pidada pigem ajutiseks lahenduseks, sest paljude liikide seemned säilitavad oma idanemisvõime pika aja jooksul ja kui need hilisema mullaharimise käigus maapinna ülemisse kihti tõmmatakse, idanevad need siiski. Seetõttu on parim mehaaniline tõrjeviis väga pinnalähedane (ca 2-4 cm) harimine umbrohuseemnete ja varise kiire tärkamise kindlustamiseks võimalikult suures ulatuses, peale mida töödeldakse põld veel teist korda üle, et idanenud umbrohud hävitada. See võib olla mehaaniline tõrje või siis juba keemiline tõrje.

Keemiline tõrje

Taimekaitselahendusi sügiseseks umbrohutõrjeks:

  • Taliteraviljades: Kui probleemiks on aga raskesti tõrjutavad kõrrelised umbrohud, eelkõige rukki-kastehein ja murunurmikas, on sobiv lahendus Boxer 3,0 l/ha. Laiema tõrjespektri saamiseks soovitame segu Boxer 800 EC 2,0 l/ha + Stakato 500 SC 0,12 l/ha. Pritsitakse enne või pärast teraviljade tärkamist ning kui umbrohtudel on kuni 3-4 pärislehte. Parim aeg pritsimiseks on, kui külviread muutuvad nähtavaks (hakkavad rohetama ehk umbes kasvufaasis 12 - kui teraviljal on ca 2 lehte). Segu mõjub nii juurte kui lehtede kaudu, seega ka umbrohtudele, mis tärkavad vahetult peale pritsimist. Boxeri eeliseks on tugev toime murunurmikale, rukki-kasteheinale, aas-rebasesabale, raiheintele, virnale, vesiheinale jne. Tooted täiendavad teineteise tõrjespektrit ning tugevdavad toimet. Kogu tõrjespektri leiate siit. Häid tulemusi on andnud ka segu Boxer 800 EC 2,0 l/ha + Granstar Preemia 5 g/ha peale külvi, enne teraviljade tärkamist.

  • Talirapsis: Laialeheliste umbrohtude tõrjeks sobib hästi mullaherbitsiidide segu Brasan 540 EC 1,0 l/ha + Teridox 500 EC 1,0 l/ha – see on hea lahendus põllul nö. „suurpuhastuse” tegemiseks. Segu eeliseks on väga lai toimespekter, toimeainete püsimine mullas piisavalt lühikest aega, mistõttu puuduvad piirangud järelkultuurile, samuti pole vaja mulda pärast pritsimist segada. Lisaks on segul keskmine mõju põldrõikale ja põldsinepile, seega on see hea lahendus põldudele, kus ristõielisi umbrohtusid esineb, kuid probleem pole veel suur. Teridox 500 EC võib kasutada ka eraldi, kulunormiga 2,0 l/ha. Sellisel juhul saab tõrjet teha talirapsil sügisel enne tärkamist kuni 4. lehe faasini (BBCH 00-14) ja suvirapsil enne tärkamist ja tärkamise ajal (kuni enne idulehtede maapinnale ilmumist, BBCH 00-09). Mullaherbitsiidide kasutamisel peab ajastus ja tingimused olema õiged, seega jälgige toodete etikette ja lugege segu täpsema kasutamise ning eeliste kohta rohkem siit: www.syngenta.ee/news/uudised/pold-umbrohuvabaks-juba-enne-rapsi-tarkamist

Kõrreliste tõrjeks rapsis on üheks võimaluseks Zetrola– see preparaat sobib kasutamiseks kogu kultuuri kasvuperioodi vältel, sõltumata selle kasvufaasist. Kõrrelised umbrohud peaksid olema 2-4 lehe faasis ja aktiivselt kasvama. Mitmeaastased üheidulehelised umbrohud (orashein) hävivad paremini 4-6 pärislehe staadiumis, soovitatav kulunorm on 1,0-1,5 l/ha. Tõrje on efektiivne nii teravilja varise kui ka sügisel tärkavate probleemsete kõrreliste umbrohtude vastu. Põhjalikumat ülevaadet Zetrola kasutamisest ja eelistest saate lugeda siit: www.syngenta.ee/zetrola-kindel-moju-korrelistele-kindel-kasvupind-rapsile

Mullaherbitsiidide parema taluvuse tagamiseks, samuti efektiivsemaks väetiste ja mullas leiduvate toitainete omastamiseks soovitame kasutada Megafoli. See on unikaalne, taimedest valmistatud, stressi leevendav ja taimede kasvu aktiveeriv biostimulaator, mis võimaldab suurendada saaki ning parandada selle kvaliteeti. Toode stimuleerib taimi selliselt, et see sünteesib kaitsvat kuumašokivalku (HSP) kuni 5 korda rohkem ning suurendab külmas kaltsiumi siduva geeni aktiivsust kuni 8 korda. Kaltsium on kriitilise tähtsusega taimede ellujäämiseks külma ilmaga või külmakraadides, kuna kaitseb rakumembraani terviklikkust ja muudab selle stabiilseks. Seega aitab Megafol lisaks abiootilise stressi leevendamisele taimedel ka paremini talvituda.

Jälgige toimeainete vaheldumist

Saksamaal, Poolas ja ka Leedus jälgitakse üha enam liikide herbitsiidiresistentsust ning seda eriti sulfuroonide suhtes. Need on registreeritud kasutamiseks paljudel eri kultuuridel ja saadaval suhteliselt soodsa hinnaga. Taimekasvatajatel on mõneti raske järge pidada, et sulfuroone samal põllul mitu aastat järjest ei kasutataks, sest kasvatatavad kultuurid, kasutatavate herbitsiidide nimetused ning ka toimeainete enda nimetused on erinevad, toimeaine grupp viimastes aga sama. Kuigi teatud tootmisviisi juures on toimeaine gruppide kasutamise jälgimine tehtud täna kohustuslikuks, on siin tegelikult veel omajagu tööd teha. Lõunanaabrite juures on taliviljades paiguti suureks mureks põld-rebasesaba ja siin on Boxer 800 EC üks neist lahendustest, mis sulfuroonide suhtes tekkinud resistentsuse vastu aitab.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960