Mahepõllumajanduse ülesanne Eestis on jõuda mahetoidu pakkumisel lähema kümne aastaga 10–15 protsendini toiduturust. Siis on valdavalt maheda eelistajate esmane tungiv soov kaetud, näitavad senine areng Põhjamaades.
“Toetusteki” tirimine selle juures ei loo lisaväärtust Eesti toidulauale tervikuna: võidad toidu mahus, kaotad sortimendis. Meie mahetootjaid on toetatud ca 100eurose pindalamaksega hektari kohta, mis on euroliidu väikseim. Seetõttu on ka mahetoidu töötlemise ja turustamise areng naaberriikidest aeglasem.
Tootlikkus langeb. Arengut mõjutavad investeerimisvõime ja üleminek tavakülvikorralt mahekülvikorrale. Mahetootmisel kahaneb nii taime- kui ka loomakasvatuse tootlikkus mitu korda. Uuenenud kulude-tulude jaotuse leidmine, mis majanduslikult toimiks, võtab koos õppimise ja harjutamisega oma aja, enne kui majapidamine uude tasakaalu lülitub.
Väikesel turul on loomulik, et iga “mahekübe” teeb väetisemüüjatele hingepiina. Igas mahehektaris näevad nad kadunud turgu ja asuvad seda häälekalt kritiseerima. Töötlemisvõimsuste nappust mahemeestele ette heita on kiuslik. Meie madala toetusmäära juures on kiiduväärt iga algatus, mis mahetoote müüki edendab.
Soovitus maksta toetust toodangu mahu pealt on salakaval asendustegevus, teades ette, et euroliidu printsiibid ei luba mahu alusel toetust maksta. Ei saa maksta teraviljatonni ega lihakilo eest. Piimakvoodi alusel makstav toetus ei ole lüpstud kilo, vaid tootmispotentsiaali eest makstav toetus, mis kaob ühes kvoodiga.
Ettepanekud toetuse vähendamiseks. Kummaline on ka asjaolu, et kui eelmises võimuliidus püstitatud mahepõllumajanduse laienemise eesmärk saavutati, siis nüüd kuuleme mahetoetuse äravõtmise või olulise vähendamise ettepanekuid, mis jätaks püksata kõik need, kes julgesid maheradadele asuda. Euroliit reguleerib toetustega põllumeeste elatustaset, mis ei peaks langema oluliselt alla üldist. Selle langemisel alla kriitilise taseme tegevusala lihtsalt seiskub ja sellega tegelejad asuvad muudel aladel elatust otsima.
Seotud lood
Ökosahver OÜ üks omanikest Merit Miku sõnul on raha teenimiseks muud valdkonnad kui mahetoidu müümine.
Kui tarbijauuringud näitavad, et vaid alla protsendi Eestis tarbitavast toidust on mahetoodang, siis tegelikult on meie toidulaud arvatavast oluliselt mahedam.
Toodetud mahetoodangu mahedana turulejõudmisel on mitu takistust, mida ei saa lahendada vaid tootjad ise. Ei saa eeldada, et mahetootjad ise rajavad ka kogu töötlemise.
Homme ja ülehomme on huvilised oodatud mahetoidu päevadele Peri külas Põlvamaal ja Lilleorus Harjumaal.
Põllumajandusturu ebastabiilne majanduslik olukord nagu muutlikud väetise- ja teraviljahinnad ning kasvavad tootmiskulud on peavaluks igale põllumehele. Keeruline seis sunnib põllumehi rohkem arvutama ja investeeringutest saadavat kasu kaaluma. See olukord määrab otseselt taimekaitsevahendite üle otsustamise. Kuidas säästa, kuid samal ajal saada maksimaalset tulu?