OÜ Chaga juhatuse liige Siim Kabrits rõhutas EPKK konverentsil Maheturg 2018, et ka Saksamaa suurim odavkett Aldi on võtnud suuna mahedale, et saada uueks Whole Foods Marketiks.
- Mahetooted on jaekaubanduses kasvav trend Foto: Postimees/Scanpix
Samuti on märkimisväärne USA suurima mahetoodetele spetsialiseerunud kaubandusketi Whole Foods Marketi müük Amazonile, mis avab täiesti uued võimalused e-kaubanduses. Neid trende ei tohi tema sõnul maha magada.
Kabritsa sõnul oleks Eestil võimalik eristuda keskkonna brändimise kaudu – meil toodetakse toitu puhtas keskkonnas. Tähtis on ka see, et inimesed tunnevad ennast toitu tarbides turvaliselt. Täieliku jälgitavuse tagav mahemärk on tarbijatele üks turvalisuse tagamise garantiisid. Organic Estonia eesmärgiks on muuta 51% Eestist mahedaks, sest me ei suuda rääkida Eesti puhul suurtest numbritest, kuid suudame anda oma klientidele selge argumendi. Nii nagu Saaremaa on ära bränditud erilise ja puhta keskkonnaga kohana, sama peaksime tegema ka Eestiga, mis on sisuliselt kolmest küljest veega ümbritsetud poolsaar.
Siim Kabritsa sõnul pole mahetootmine kindlasti pelgalt väiketootjate pärusmaa. Ta tõi näite Leedust, kus on maheettevõttes AUGA majandatakse 33 000 ha mahemaad ja peetakse 3500 piimalehma. Ettevõtte tootevalikust leiab teravilja, köögivilja, seened, kanamunad ja linnuliha.
Roomet Sõrmus
EPKK juhatuse esimees
Seotud lood
TÜ Wiru Vili juht Hardo Vahemäe tõi EPKK konverentsil Maheturg 2018 viljaturu olukorra kohta esile, et traditsiooniliste kultuuride turustamine on kõige riskivabam. Lühiajaliselt võivad küll esile kerkida väiksemad trendikultuurid, nagu näiteks spelta või tatar, aga nõudlus nende järele võib kiiresti muutuda.
5. juunil kuulutati välja 2018. aasta parima mahetootja ja -toote konkursid. Konkursile „Parim mahetootja 2018“ oodatakse kandidaate kuni 1. juulini ja konkursile „Parim mahetoode 2018“ kuni 10. augustini.
Me kõik soovime olla terved ja tegusad.Tervist toetav toit ning puhas ja toimiv keskkond on aga selleks olulisteks eeldusteks. Mahe- ehk ökotoit saab eeltoodut hästi toetada mitmel viisil, kirjutab Eesti Maaülikooli emeriitprofessor Anne Luik.
Kuigi mahepõllumajandusliku maa pind on Eestis jõudsalt kasvanud, siis jäi märtsi keskel Türil toimunud Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja konverentsil Maheturg 2018 mitme toidutöösturi sõnavõtust kõlama mõte, et mahetöötlemise laiendamist takistab vajaliku tooraine nappus. Mahtoodete nõudlus on kasvanud nii Eestis kui eksportturgudel.
Eesti põllumehed saavad uue ülitõhusa teravilja fungitsiidi, milles sisaldub tipptasemel Inatreq™ active toimeaine – keemia, mis põhineb looduslikult esinevatel mullabakteritel.