Eesti kodudes visatakse igal aastal ühe inimese kohta ära keskmiselt 25 kg toitu. Iga kolmas kotitäis toitu, mille Eesti inimesed kauplustest koju viivad, leiab tee prügikasti veel enne kui see jõutakse ära tarbida.
Uuringu järgi läheb enim toitu raisku lastega peredes. Foto: Liis Treimann
29. septembril tähistati rahvusvahelist toiduraiskamise vähendamisele pühendatud päeva. Uuringu andmetel tekib Eestis aastas ligikaudu 167 000 tonni toidujäätmeid. Ehkki levinud on arvamus, et kauplused, koolid ja restoranid on suurimad raiskajad, läheb tegelikult kõige rohkem toitu raisku kodumajapidamistes. Kõige vähem aga tootmisel ehk toidutööstuses.
PRIA alustas toiduainetööstustelt energia varustuskindluse tagamise investeeringutoetuste taotlemise vastuvõttu. Taotlusi saab e-PRIAs esitada 11. oktoobrini.
Olustvere oli eile sagimist täis, sest toimus hoidiste mess ja kohaliku toidu laat. Prominentne žürii valis aasta parimaks hoidiseks ning pärjas „VIP hoidis 2023“ tiitliga porgandi-sidruni moosi, mille valmistas Zerna Öko talu. Auhinnatud said ka rahva poolt valitud parim soolane ja magus hoidis ning aasta üllataja.
2022. aastal toodeti Eestis ligi 80 000 tonni liha, millest 55% oli sealiha, 29% linnuliha ja 15% veiseliha. Keskmiselt toodeti aastas 60 kilogrammi liha inimese kohta. Koos impordiga kujuneb söödavaks koguseks 78 kg inimese kohta.
Eesti põllumehed saavad uue ülitõhusa teravilja fungitsiidi, milles sisaldub tipptasemel Inatreq™ active toimeaine – keemia, mis põhineb looduslikult esinevatel mullabakteritel.