Matsimoka juhid loobusid restoraniärisse sisenemisest. Riskid olid liiga suured
Matsimoka juhid Sten ja Jan Inno panid sahtlisse sügisel tekkinud idee siseneda restoraniärisse, sest hindasid uue äriga alustamise riske liiga suureks.
Kiiresti laienenud Matsimoka lihatööstust juhtivad Jan ja Sten Inno asutasid sügisel ettevõtte, mille eesmärk oli avada restoran. Sellest plaanist loobuti aga kiiresti. Foto: Rauno Volmar/Ekspress Meedia/Scanpix
„Tahtsime midagi ägedat ja põnevat teha, aga eks ägeda projektiga kaasnevad suured kulud ja riskid,“ ütles Jan Inno Äripäeva uudisteportaalile Lääne-Virumaa Uudised.
Toidutööstuse Matsimoka juhatuse liige ja ühe omaniku Jan Inno sõnul on ettevõtte jaoks praegu põhiküsimus, kas osa tarbitavast elektrist, mida makstakse börsihinna järgi, läheb ka universaalteenuse alla.
Lääne-Virumaal tegutsevatest lihatööstustest pidi mullu külma duši vastu võtma Eesti turuliider HKScan, mis kukkus suurde kahjumisse. Väiksemad turuosalised suutsid aga kasumit kasvatada.
Eelmise aasta rekordiliste tulemustega lõpetanud toidutööstus Matsimoka alustas tootmishoone juurdeehitust, mis võimaldab ettevõttel siseneda uutesse valdkondadesse ning hakata teostama ekspordiplaane.
Maikuus ühisrahastusplatvormil Fundwise rahakaasamist kuu aja võrra pikendanud Matsimoka lihatööstus oma tootmishoone rajamiseks vajalikku summat täis ei saanud, kokku kogunes rahastajatelt 293 200 eurot.
Põllumajandusturu ebastabiilne majanduslik olukord nagu muutlikud väetise- ja teraviljahinnad ning kasvavad tootmiskulud on peavaluks igale põllumehele. Keeruline seis sunnib põllumehi rohkem arvutama ja investeeringutest saadavat kasu kaaluma. See olukord määrab otseselt taimekaitsevahendite üle otsustamise. Kuidas säästa, kuid samal ajal saada maksimaalset tulu?