Alanud on kandidaatide esitamine 2024. aasta parima mahetootja ja -toote konkurssidele. Konkursile „Parim mahetootja 2024“ oodatakse kandidaate kuni 5. juulini ja konkursile „Parim mahetoode 2024“ kuni 23. augustini. Parima mahetootja ja mahetoote konkursid toimuvad viieteistkümnendat korda.
- Algas parima mahetootja ja mahetoote konkurss. Foto: Unsplash
„Mahepõllumajandussektoril on põhjust lootusrikkalt tulevikku vaadata,“ ütles Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi kantsler Marko Gorban. „Kuigi majandusliku ebakindluse tingimustes on kohaliku toidu eelistamine tarbijate hulgas mõnevõrra langenud, siis pikas perspektiivis on kestlik toidutootmine see, mida ootavad nii kodumaised tarbijad kui ka eksporditurud. Erinevad uuringud ütlevad, et Eesti inimesed seostavad kohalikku toitu kõige enam harjumuspärase maitse, värskuse, usaldusväärsuse ning püsiva ja kõrge kvaliteediga. Just seda pakub meile mahetootmine,“ tõdes Gorban.
Seotud lood
Laupäeval, 18. novembril Kultuurikatlas koos festivaliga Maitsev Eesti toimunud mahepõllumajanduse aastakonverentsil kuulutati välja parimad mahetootjad ja -tooted. Tänavuse parima mahetootja tiitli pälvisid Max ja Meelis Mõttus ettevõtetega Lõunapiim ja Metsavenna Turismitalu. Parima mahetoidu tiitli sai Vinkymoni fermenteeritud küüslauk ja parima mahejoogi tiitli Metsavenna Turismitalu keefir.
24. novembril kuulutati välja 2022. aasta mahekonkursside parimad. Selle aasta parim mahetootja on Siim Sooäär Saare Maakari OÜst. Parim mahetoit 2022 on Minna Sahver OÜ marmelaad tumedas šokolaadis “Rabade maitsed” ja parim mahejook Eco Flora OÜ mahe metsmustika ja mustsõstraglögi.
Tööjõupuudus põllumajandussektoris ja pidev vajaduste muutumine süvendab lõhet põllumehe ning tarbija vahel, mille tagajärjeks on usaldamatus ja teineteise mittemõistmine. Seetõttu on põllumajandussektoris üha olulisem pöörata teadlikumalt tähelepanu erinevatele aspektidele.