Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 28. juuni 2024

Galerii: Kuusiku katsekeskus tähistas sajandat aastapäeva

Eile tähistas Maaelu Teadmuskeskuse Kuusiku katsekeskus oma 100. aastapäeva, märkides sajandit Eesti põllumajanduse katse- ja teadustegevuses.
Kuusiku katsekeskus tähistas sajandat aastapäeva.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Alates 1924. aastast on Kuusiku katsekeskus, toona Riigi Põllutöö-Katsejaam, olnud edasiviiv jõud Eesti põllumajanduse arendamisel. Juba 1909. aastal katsetati Kuusiku mõisa põldudel esimest auruatra Eestis, kuid 1924. aastal alustas Kuusikul tegevust Riigi Põllutöö-Katsejaam. Algselt uuriti erinevaid kartuli sorte ja kesade liike, niitude väetamist mineraalväetistega, kultuurkarjamaade katsekoplite süsteemi ja külvikordasid.

Esimesed katsed Kuusikul tehti 1924. ja 1925. aastal. Need olid sordivõrdluskatse ja niitude väetuskatse mineraalväetistega. 1926. aastal rajati kultuurkarjamaade katsekoplite süsteem ning aastal 1927 tehti külvikordade ja kesaliikide katsed.

Maaelu Teadmuskeskuse (METK) asedirektor Andrus Rahnu sõnul on sajandi verstapost tunnistus katsetegevuse pikaajalisest pühendumusest põllumajandusele ja teadusele. "Meil läbiviidavad sordivõrdluskatsed on aidanud kujundada Eesti põllumajandust ja me oleme uhked, et saame tähistada seda olulist tähtpäeva," ütles asedirektor.

Kuusiku katsejaama esimene juhataja, agronoom ja poliitik Karl Liidemann on öelnud:

„Eestlus püsib nii kaua, kui Eesti maa on eesti põllumehe käes, tugevalt tema käes.“

„Põllumajandustootjatele on põldkatsete tulemused abiks sordi valikul, katsetegevuse tulemused võimaldavad hinnata, kuidas eri sordid Eesti tingimustele vastu peavad ning millised on saagi- ja kvaliteedinäitajad,“ kirjeldab katsetegevuse eesmärke Kuusiku katsekeskuse juhataja Rut Kaeval. „Katsekeskuse põldudel viiakse läbi tava- ja maheviljeluse võrdluskatseid ning mõni teaduskatse sai alguse juba 1960ndatel.“

Üritusel esitleti sajandaks juubeliks valminud raamatut „Põllumajanduslik katse- ja teadustegevus Kuusikul läbi aegade“. Raamatu leiab SIIT.

Külalistele tutvustati katsekeskuse endisi ja tänaseid hooneid ning põldkatseid. Eriti pakkusid huvi viie aastase projekti, väetamissoovituste „Väetise ABC“, uuendamiseks tehtavad katsed.

Kuusiku katsekeskus tähistas sajandat aastapäeva. Fotod: Meelika Sander-Sõrmus

METKi Kuusiku katsekeskus tänab kõiki koostööpartnereid, töötajaid ja kogukonna liikmeid, kes on aastate jooksul toetanud keskuse missiooni.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960