Tehisliha tootja: teeme väliskonkurentidest mitu korda odavamalt
Lihaalternatiividele keskenduv Thormi näeb enda tehnoloogilist lahendust mitu korda odavamana kui väljaspool Eestit tegutsevatel konkurentidel, lootes seeläbi saavutada edu eksporditurgudel, märkis ettevõtte asutaja ja juht Peeter Tava.
Tava ütles Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis, et teiste riikide toidutootjate jaoks võiks olla Thormi pakkumine atraktiivne, kui lisaks tehnoloogiale saab pakkuda ka tootmist ja retsepte. Tema sõnul saab ideest jõuda tootega turule kuue kuu jooksul, mis on selles sektoris kiire.
Põllumajandus- ja Toiduameti järelevalvetulemused näitavad, et suitsutatud lihatooted võivad sisaldada valesti suitsetamisel tervisele ohtlikke aineid.
Baltikumi suurim lihabränd Rakvere on viinud värske hakkliha harjumuspärase plastik karbi asemel flow-pakki. Muudatuse eesmärk on vähendada kasutatava plasti ja pakendi määra ja säilitada seejuures hakklihade kõrge kvaliteet. Kokku vähendatakse plastiku tarbimist 70 tonni aastas ja komposiitmaterjali asemel kasutatakse 100% ringlusesse võetavat PP-plasti.
Kunstliha tootmine ja tarbimine võib kordades vähendada toidutootmise keskkonnajälge ning aidata kaasa rahvatervise paranemisele. Liha alternatiivide tootmisega seotud teadus- ja arendustegevus on Eestile suur majanduslik võimalus, toob Arenguseire Keskus välja oma lühiraportis “Kunstliha ja muud liha alternatiivid: hetkeseis ja väljavaated”.
Tööjõupuudus põllumajandussektoris ja pidev vajaduste muutumine süvendab lõhet põllumehe ning tarbija vahel, mille tagajärjeks on usaldamatus ja teineteise mittemõistmine. Seetõttu on põllumajandussektoris üha olulisem pöörata teadlikumalt tähelepanu erinevatele aspektidele.