• 29.06.23, 10:32

Henrik Klammer: eriolukorra väljakuulutamine tooks leevendust

Henrik Klammer rääkis Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis, et riigi abikäsi on väga teretulnud ning praegust konteksti arvestades on eriolukorra väljakuulutamine hädavajalik. Klammeri sõnul on mõnedes Eesti piirkondades sadanud nii vähe, et taimekasvatusega ei ole võimalik tegeleda.
Voore Farm OÜ tegevjuht Henrik Klammer.
  • Voore Farm OÜ tegevjuht Henrik Klammer. Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Voore Farmi tegevjuhi sõnul on nende põllud nüüdseks veidi vihma saanud, aga kui vaadata seda, kui palju kuivus juba seni kahju on teinud, siis seda see vähene vihm ei korva. “Tali- ja suviviljadel olid kahjustused juba tehtud ja esimesed rohusaagid olid selgelt kehvemad tavapärasest,” sõnas ta. “Täitsa hukka meie kandis põllud läinud ei ole, aga saagikahjud võivad olla 30%, kuni isegi 50-60%. Kui on juures ka öökülma kahjustused, siis on seis veelgi drastilisem ja enim kannatavad muidugi suviviljad.”
Küsimusele, mis saab sügisel, vastas noor ettevõtja, et täna on veel raske hinnata, mis toimuma hakkab. “Trend näitab, et viljahinnad on pigem languses, tootmissisendite hinnad aga jätkuvalt krõbedad. Viljaturg on väga volatiilne ja riskid on ikkagi suuremad, kui tavaliselt,” rääkis Klammer ja nentis, et viljahinnad tõuseks, peab kogu turul midagi juhtuma, sest viljabörs on ikkagi seotud maailmaturu hindadega ja väike Eesti seda suuresti ei mõjuta.

Eriolukord tooks leevendust

Klammer selgitas, et olukorra tõsisust on mõistnud ka valitsus, kes hakkab 29. juunil, põua tõttu eriolukorra väljakuulutamist arutama, “Minu nägemuses on see mõte, kuulutada välja eriolukord, isegi hädavajalik, sest meil on piirkondi kus juba kaks kuud ei ole sadanud, või on sadu jäänud minimaalseks, ning sellistes tingimustes tegelikult taimekasvatusega tegeleda ei ole võimalik. Ka loomi ei ole võimalik toita, sest sööta napib,” ütles Klammer. “Aga oluliseimaks on siinjuures kindlasti nüanss, et põllumees ei suuda täita erinevate toetusmeetmete nõudeid ja siin on riigipoolne abikäsi väga teretulnud, sest see on ka ainuke viis, kuidas üldse oleks võimalik mingisugust täiendavat Euroopa Liidu abi Eestisse juurde tuua.”
Ta tõi näite, et kindlasti kannatavad suuremad investeeringutoetustega seotud projektid. “Kui tekib probleem kas mingisuguste panganõuete teenindamisega või lihtsalt omafinatseeringu osa ei tule kokku, siis kindlasti need investeeringud kannatavad,” sõnas ettevõtja.
Ka lepingulised kohustused kannatavad, osutas Klammer. Näiteks loomasöödaeksportijatel saab olema keeruline oma lubadusi täita, kuna mahud on juba ostjatele ette lubatud, siis ei saa lihtsalt nüüd, põuale viidates, lepingust trahvideta taganeda.
Voore Farmil õnneks selliseid kohustusi võetud ei ole, küll aga on mingil määral müüdud ette teravilja ja rapsi. “Õnneks oleme olnud konservatiivsed ja müüdud kogused saame täis, aga kindlasti on põllumehi, kes on rohkem vilja lukku pannud ja võivad nüüd olla keerulises olukorras oma kohustuste teenindamissel,” ütles Klammer.
Loe lisaks
Kuigi Indrek Klammeri ettevõtted lõpetasid eelmise aasta kasumiga, siis dividenditulu ta firmadest välja ei võtnud. Kasumi investeerime, aga eks kunagi on võimalik ka dividende võtta, märkis ta.
  • 27.06.23, 09:37
Majandustulemused | Indrek Klammer pööras ärid kasumisse
Henrik Klammerit paneb muretsema see, et aasta-aastalt ilmaolud muutuvad järjest keerulisemaks. “Põud oli ka eelmisel suvel ja üleelmisel ning seepärast ei ole tegelikult realistlik normaalselt, ehk tavapäraselt, põllumajandustootmises opereerida. Ikka ilmastikuriskid on need, mis meid mõjutavad, neid aga ise sa muuta, ja ammugi juhtida, ei saa. See kõik teeb põllupidamise väga keeruliseks ja kohati mitteatraktiivseks. Probleemide jadasse saab lisada ka maailmas toimuva – sõda Ukrainas, sellest tingitud sisendite järsu kasvu,” lausus Klammer ja tõi näite, kus väetisehind hüppas 150 euro pealt 1150 euro peale.
Loe lisaks
Põllumehed saavad kriisireservist leevendust
  • 28.06.23, 09:13
Põllumehed saavad kriisireservist leevendust
Ta lisas, et Eestis on lisaks palju alustavaid noori põllupidajaid, kelle rahakott on veel õhuke ja kellel seetõttu on raske tulla põuast tingitud raskustest välja.

Seotud lood

Uudised
  • 27.06.23, 13:00
Ühispöördumine: sektor otsib abi eriolukorrast
Täna, 27 juunil saatsid kaheksa juhtivat põllumajandussektori katusorganisatsiooni esindajat regionaalministrile ühispöördumise, et seoses ebasoodsate ilmastikutingimustega paaril viimasel kuul kuulutataks riigis välja eriolukord.
Uudised
  • 26.06.23, 12:20
Põllumajandussektor: välja tuleb kuulutada eriolukord
Regionaalminister Madis Kallas kutsus 22. juunil kokku erakorralise ümarlaua, kus põllumajandussektori esindajad arutasid ministeeriumi, PRIA ja Maaelu Edendamise SA esindajatega, kuidas tulla toime tänavuse põllumajandushooaja väga keeruliste väljakutsetega.
Uudised
  • 21.06.23, 13:57
Mihkel Hang: pikalt kestnud põud võtab vilja
„Pikk põud on teinud põldudel kasvavale teraviljale liiga ja on oht, et saagist jääb saamata lausa 30-50 %. Sama kehvad on lood siloga, esimesest niitest ei pruugi pikalt jätkuda ja loomapidajad otsivad lisasööda võimalusi. Need, kellel põllumaid on rohkem, saavad kaaluda rukki lisakülvi, et kasvavat haljasmassi loomadele anda,“ kommenteeris Linas Agro juht, Põllumajandus-Kaubanduskoja teraviljakomisjoni esimees Mihkel Hang tekkinud olukorda.
Saated
  • 20.06.23, 16:00
Kas põud seab ohtu toidujulgeoleku?
Äripäeva teemaveebi Põllumajandus.ee raadiosaade „Kasvupinnas” keskendub pikalt kestnud põuale, mis ei lase põllumeestel loomasööta toota ja samuti ei kasva praeguses kuivuses ei teravili ega köögi- ja puuviljad ning suvealguse öökülmad koos põuaga on kahjustanud ka marjasaaki. Mis saab meie loomadest? Kas ohus on toidujulgeolek? Neile küsimustele otsime vastuseid koos Eestimaa Talupidajate Keskliidu juhi Kerli Atsiga.
  • ST
Sisuturundus
  • 30.09.24, 11:35
Ebastabiilne majanduslik olukord põllumajanduses: kuidas kaitsta saaki ja säästa targalt
Põllumajandusturu ebastabiilne majanduslik olukord nagu muutlikud väetise- ja teraviljahinnad ning kasvavad tootmiskulud on peavaluks igale põllumehele. Keeruline seis sunnib põllumehi rohkem arvutama ja investeeringutest saadavat kasu kaaluma. See olukord määrab otseselt taimekaitsevahendite üle otsustamise. Kuidas säästa, kuid samal ajal saada maksimaalset tulu?

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Põllumajandus esilehele