Täna, 4. jaanuari pärastlõunal kuulutatakse Tallinna Raekoja platsil toimuval jõuluturul välja rukkiaasta. Seda tähistatakse 1,8 meetri pikkuse rukkileiva lahtilõikamisega.
„Rukis on eestlaste toidulaual olnud aastasadu, kuid viimasel kümnendil on selle kasvatamine Eestis vähenenud. Peame oluliseks rukis taas eestlaste toidulauale tagasi tuua,“ ütles Eesti Rukki Seltsi president Vahur Kukk. „Viimased aastad on Eesti tarbijad andnud rukkile lootust, sest üha enam soovitakse oma toidulaual näha kodumaist ja tervislikku rukkileiba.“
2015. aasta kuulutavad rukkiaastaks Eesti Rukki Selts, Eesti Leivaliit ja Eesti Pagarite Selts. Rukkiaastaga tähistatakse Eesti kohaliku rukkisordi „Sangaste“ 140. sünnipäeva ja selle aretaja „rukkikrahv“ Friedrich Georg Magnus von Bergi 170. sünniaastapäeva.
Rukkiaasta raames toimuvad rukist populariseerivad üritused, konverentsid ja õppepäevad. Samuti tutvustatakse rukkitooteid Eesti paviljonis Milanos toimuval EXPO 2015 maailmanäitusel.
Rukkiaastat avavad Eesti Rukki Seltsi patroon president Arnold Rüütel ja põllumajandusminister Ivari Padar.
Rukkiaasta avamine toimub Tallinna Raekoja platsil 4. jaanuaril kell 13.20, kui lõigatakse lahti ka 1,8 meetri pikkune rukkileib.
Seotud lood
9. detsembril esitleti raamatut „Rõõm Rukkist“. Raamat annab Eesti rukki loost ning rukkiseltsi tegevusest,mitmekülgse ülevaate. Raamatu koostasid Ester Šank ja Valve Raudnask.
Eesti rahvusteravilja rukki külvipind suurenes mullu aasta varasemaga võrreldes kolmandiku võrra (34%) ja ulatus 15,4 tuhande hektarini.
2015. aasta oli Eestis rukkiaasta, seda põhjusel et meie leivavili pälviks tähelepanu, mida ta väärib.
Milano EXPO-l on Eesti paviljoni üheks põhisambaks toit, mida tutvustame nii läbi Eesti ettevõtete, ürituste kui ka näituste. Kõigile paviljoni külalistele pakume Itaalias võimalust maitsta parimaid Eesti toite.
Eesti põllumehed saavad uue ülitõhusa teravilja fungitsiidi, milles sisaldub tipptasemel Inatreq™ active toimeaine – keemia, mis põhineb looduslikult esinevatel mullabakteritel.