Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda kutsub taas toidutööstusi taotlema oma toodetele kvaliteedimärke Tunnustatud Eesti Maitse (pääsukesemärk) ja Tunnustatud Maitse (ristikumärk). Pääsukesemärk antakse kõrge kvaliteediga tootele, mis on valmistatud Eestis kodumaisest põhitoorainest. Ristikumärk antakse kõrge kvaliteediga toodetele, mille valmistamiseks kasutatud põhitooraine ei pea olema kodumaine.
Pääsukese- ja ristikumärk on erinevate uuringute põhjal Eesti tuntuimad ja mõjukamad kvaliteedimärgid. Põllumajandus-Kaubanduskoda on toidukvaliteedimärke välja andnud 1998. aastast alates.
Uuringud kinnitavad, et kvaliteedimärgid aitavad toodetel tarbijatele paremini silma paista. Uuringufirma TSN EMOR-i tänavu aprillis avaldatud uuringu kohaselt on EPKK poolt välja antav pääsukesemärk Eestis kasutatavatest toidumärgistest kõige tuntum. Ka ristikumärk kasvatab igal aastal tuntust tarbijate seas. Emori poolt 2012. aastal läbiviidud uuring kinnitab, et tarbijate usaldus märkide vastu püsib kõrge – 9 inimest 10st peab märke usaldusväärseteks. EPKK viib märkide tutvustamiseks igal aastal läbi teavituskampaania, nii ka tänavu.
Märgi taotlemiseks tuleb tootjal esitada avaldus, toote põhjalik kirjeldus (koostisained), füüsikalis-keemiliste ja mikrobioloogiliste laborianalüüside koopiad, pääsukesemärgi taotlemisel ka tooraine kodumaist päritolu tõendav dokumentatsioon. Märgi taotlemisdokumente ootame hiljemalt 20. septembriks 2013.
Toiduainete päritolu ja kvaliteedi hindamine toimub oktoobri alguses. Tooteid hindavad toiduainetööstuste, teadusasutuste ja -laborite erialaspetsialistidest koosnevad ekspertkomisjonid. Eksperdid on saanud hindamise läbiviimiseks EPKK poolt vastava koolituse. Hindamine toimub väljatöötatud kriteeriumide alusel, ekspertide isiklikud maitse-eelistused arvesse ei lähe. Objektiivsuse tagamiseks hindavad eksperdid tooteid anonüümselt, ilma et nad teaksid konkreetse toote valmistajat ja kaubamärki.
Tooteid hinnatakse kuues tootegrupis: 1) lihatooted; 2) piimatooted; 3) pagari- ja teraviljatooted; 4) aedviljakonservid, salatid, kastmed, mittealkohoolsed joogid ja mesi; 5) kalatooted; 6) alkohoolsed joogid.
Tänavu märgikandmise õiguse saanud toode võib seda kanda 31. detsembrini 2014. EPKK viib jooksvalt läbi märgiga toodete järelhindamisi, et tagada toodete läbivalt kõrge kvaliteet. Juhul, kui toode kannab märki ja vastab jätkuvalt kõikidele esitatud tingimustele, saab ettevõtte igal aastal litsentsi pikendada.
Lisainfot hindamise ja vajalike dokumentide kohta leiate meie koduleheküljelt
www.epkk.ee (menüü „Toidumärgid“ alt).
EPKK toidumärgid väärtustavad Eesti toidu kõrget kvaliteeti, head maitset ja kodumaist päritolu. Ootame ettevõtteid oma toodetele kvaliteedimärke taotlema!
Seotud lood
AS Saarek on aastate jooksul jõudsalt kasvanud ning plaanib edaspidi oma tegevust veelgi laiendada.
Leiburi juhid usuvad, et edu tuli neile peamiselt tänu müügitulude suurenemisele ekspordi tõttu, uutele juhtimismeetoditele ning uutele headele toodetele.
Valio Eesti jõudis oma tänasele positsioonile eelkõige tänu oma meeskonna pidevale ühisele tööle ja jõupingutustele.
Täna selgus edukamate toiduainetööstuste edetabel. Ettevõtte vastava valdkonna tegevuse osakaal käibest pidi olema vähemalt 51%.
Põllumajandusturu ebastabiilne majanduslik olukord nagu muutlikud väetise- ja teraviljahinnad ning kasvavad tootmiskulud on peavaluks igale põllumehele. Keeruline seis sunnib põllumehi rohkem arvutama ja investeeringutest saadavat kasu kaaluma. See olukord määrab otseselt taimekaitsevahendite üle otsustamise. Kuidas säästa, kuid samal ajal saada maksimaalset tulu?